Abdullah vede nori negri deasupra Orientului Mijlociu

Regele Abdullah al Iordaniei a avertizat că un eşec al înţelegerilor de pace în Orientul Mijlociu va rezulta într-un conflict deschis în următoarele 12-18 luni, scrie ediţia electronică a publicaţiei The Times.

Abdullah a spus că Statele Unite ale Americii încearcă să finalizeze o "soluţie ambiţioasă între 57 de state" pentru atingerea unui acord de pace. Regele Iordaniei a precizat că este implicat în acest demers, care include rezolvarea disputelor între Israel şi Siria sau Liban. Comentariile sale vin cu puţin timp înaintea unei dezbateri a Consiliului de Securitate al ONU despre situaţia din Orientul Mijlociu.

Întâlnirea, care va avea loc astăzi, la New York, între miniştrii de externe, va sublinia, cel mai probabil, importanţa procesului de pace din Orientul Mijlociu. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, va efectua o vizită la Casa Albă, săptămâna viitoare, iar liderii palestinieni şi egipteni au fost de asemenea invitaţi la reuniunea de la Washington. În iunie, preşedintele american Barack Obama va ţine un discurs important despre relaţiile Statelor Unite cu lumea musulmană, în Egipt. Situaţie instabilă

Într-un interviu acordat cotidianului britanic The Times, Regele Abdullah a declarat că toate privirile se "îndreaptă către Washington". "Dacă nu vor exista semnale şi directive clare pentru noi toţi, va exista sentimentul că acesta este un nou guvern american care ne va dezamăgi", susţine regele Iordaniei.

De asemenea, el a avertizat că, în cazul în care Israelul va amâna nejustificat soluţia existenţei a două state şi viziunea americană asupra situaţiei din regiune va fi una confuză, "credibilitatea imensă" de care se bucură Barack Obama în lumea arabă se va evapora peste noapte.

"Dacă vom amâna negocierile de pace, atunci va avea loc încă un conflict între arabi sau musulmani şi israelieni în următoarele 12-18 luni", a spus Abdullah.

"Soluţia celor 57 de state" îi va cuprinde, conform regelui iordanian, pe toţi cei 57 de membri ai Organizaţiei Conferinţei Islamice (OIC). "Soluţia nu va însemna doar discuţii între palestinieni şi israelieni, ci între israelieni, palestinieni, sirieni şi libanezi", a explicat el.

Planul ar putea include vize de intrare în toate ţările arabe pentru cetăţenii israelieni, dreptul companiei aeriene israeliene de stat El Al să survoleze teritoriul statelor arabe şi recunoaşterea Israelului de către toţi membrii OIC. Israelul va trebui, în schimb, să sisteze construcţia şi expansiunea aşezărilor evreieşti şi să se retragă de pe teritoriul acaparat din 1967 până în prezent. Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a susţinut public instituirea unui stat palestinian.

Diferenţe de abordare

Ministrul său de externe, Avigdor Lieberman, a precizat că procesul de pace între israelieni şi palestinieni se află într-un "punct mort". În locul unei soluţii care prevede existenţa a două state, propunere susţinută de Statele Unite şi Uniunea Europeană, Netanyahu a cerut un proces de pace pe "trei planuri", care include înregistrarea unor progrese pe frontul politic, economic şi pe cel al securităţii.

Regele Abdullah a răspuns acestei afirmaţii, spunând: "Nu vom arunca prosopul doar pentru simplul fapt că în Israel este la putere un guvern de dreapta. Cred că avem nevoie de un plan diplomatic rapid, care să găsească soluţii în următoarele două luni".