,,,Organizatorii protestelor din Bulgaria au anunțat că vor proceda la blocarea Adunării Naționale, unde vor avea loc dezbateri privind moțiunea de cenzură prezentată zilele trecute de opoziția socialistă'', titrează ABC.
Calmul aparent cu care a început vara în Bulgaria, preocupată doar de flagelul coronavirusului, după ce, în primele luni, nu părea a fi prea îngrijorată datorită măsurilor eficiente ale autorităților, s-a transformat brusc într-o avalanşă de proteste care se extind vertiginos în toată țara.
În urmă cu unsprezece zile, un grup mare de oameni a demonstrat în fața sediului Președinției, solicitând demisia premierului Boiko Borisov, liderul partidului de centru-dreapta GERB și al guvernului, precum şi a avocatului general, Ivan Gheşev. Demisia guvernului pentru corupția care, potrivit protestatarilor, se răspândește în țară. Însă nu a fost foarte clar care este motivul demiterii procurorului general, care, în cele câteva luni de când a fost ales, a promovat o serie de acțiuni împotriva oligarhilor naționali care până acum au rămas într-o situație confortabilă de neatins.
Iniţiatorul acestor proteste a fost însuși șeful statului, Rumen Radev - nominalizat la vremea respectivă de socialiști - care, părăsind sediul Președinției și înainte de a vorbi cu mulțimea, a apărut cu pumnul ridicat în stilul partizanilor (luptătorilor) din anii patruzeci. Radev a ajuns până la a-i califica drept mafioţi pe membrii Parchetului. "Să alungăm Mafia din Parchet", a spus el din nou cu pumnul ridicat.
În ziua în care Borisov a anunțat cu emoție că Bulgaria a fost admisă în mecanismul monetar cunoscut sub numele de ERM II, sau cum este adesea numit aici "antecamera zonei euro", una dintre cerințele pentru adoptarea monedei euro în termen de doi sai trei ani, acesta afirmase, cu o față în care se simțea clar amărăciunea: "Într-o zi ca aceasta, de o importanță atât de mare pentru Bulgaria, aici ar trebui să fim toți împreună: guvernul și GERB, întreaga opoziție, și ar trebui să ne fie alături președintele Rumen Radev". Dar Radev a fost marele absent și în niciun moment nu a exprimat nici măcar cel mai mic indiciu de complezenţă la o veste atât de mulțumitoare.
Sunt deja unsprezece zile de proteste în masă. La rândul său, premierul, în prezența membrilor cabinetului său, a declarat clar că nu are intenția de a demisiona, întrucât Bulgaria se va confrunta cu luni de dificultăți economice agravate de șomaj și de izbucnirea coronavirusului. Ieri, organizatorii protestelor au anunțat că astăzi, luni, vor merge la blocarea Adunării Naționale, unde vor avea loc dezbateri privind moțiunea de cenzură prezentată zilele trecute de opoziția socialistă, moțiune care nu are nicio șansă de a trece. De asemenea, vor încerca să blocheze clădirile municipale și toate proprietățile publice, căile ferate, gările și autostrăzile.
Privit în perspectivă, în realitate în joc este viitorul Bulgariei: să-și continue dezvoltarea ca țară membră pe deplin a UE sau să-și schimbe orientarea geopolitică spre Eurasia, lucru care l-ar încânta foarte mult pe rusofilul Radev.
Articol de Rafael Alvarado
Traducerea: Rador