Abbas anunță alegeri palestiniene, dar e puțin probabil ca ele să aibă loc. O analiză Ha’Aretz.
Acest proces ar putea retrezi la viață sistemul politic palestinian, dacă Israelul nu arestează cumva toți candidații.
Decretul președintelui palestinian Mahmoud Abbas prin care acesta anunță alegeri parlamentare și prezidențiale în luna mai și, respectiv, în iunie - la 14 și, respectiv, 15 ani după cele anterioare, ambele pentru câte un presupus mandat de patru ani – a fost salutat de întregul spectru politic.
Alegeri necesare
Și pe bună dreptate: în pofida disensiunilor și a segregării dictate de Israel, forțele politice palestiniene și forurile de resort, cum ar fi Comisia Electorală Centrală Palestiniană, continuă să considere populația din Fâșia Gaza și din Cisiordania, inclusiv pe cea din Ierusalimul de Est, drept o entitate cu interese comune care trebuie exprimate, inclusiv prin vot.
Ani de zile, Hamas și Fatah au preferat să nu organizeze alegeri generale, fiecare din motive proprii, dar oficial declarând contrariul. Reprezentanții statelor donatoare și-au ascuns nemulțumirea față de paralizia procesului democratic oficial al protejatei lor, Autoritatea Palestiniană, dar palestinieii nu s-au împăcat niciodată cu realitatea lipsei alegerilor.
Potrivit unui sondaj din decembrie, aproximativ 75% dintre palestinienii chestionați au afirmat că alegerile trebuie organizate. Poziția populației palestiniene, a organizațiilor pentru drepturile omului și a unor mici partide politice a învins conveniența perpetuei, și divizatei, guvernări a celor două organizații de guvernământ. Acest lucru trebuie salutat deopotrivă.
Abbas anunță alegeri palestiniene. Care sunt șansele
Curând însă, felicitările vor lăsa loc îndoielilor. Câteva din motivele care au făcut ca, în ultimii 10 ani, tentativele unor alegeri să fie sortite eșecului, nu au dispărut, iar pandemia de coronavirus a ridicat noi obstacole.
Înregistrarea noilor alegători și a candidaților fiecărui partid se va face electronic, dar votul se va face personal, la secțiile de votare.
Dacă infecția – cazurile grave și rata deceselor nu vor scădea semnificativ până în luna mai, pandemia ar servi drept o nouă scuză pentru amânarea alegerilor, mai ales în cazul în care Fatah ar urma să descopere în ajunul alegerilor că ar urma să primească o nouă lovitură, din cauză că acuzațiile legate de corupție și nepotism nu au dispărut.
Oficialii organizației Fatah sunt rupți de alegători
Oficialii organizației Fatah sunt atât de rupți de alegători încât nici nu-și pot imagina o înfrângere. În privința alegerilor parlamentare, un sondaj a oferit celor din Fatah un ușor avantaj față de Hamas (38% față de 34%), dar date fiind disputele din sânul organizației Fatah, se prea poate ca, înaintea alegerilor, cel puțin una din facțiuni să fie formată din susținători din Fatah care au fost ținuți departe de pozițiile puterii, cum ar fi susținătorii lui Mohammed Dahlan și cei ai lui Marwan Barghouti.
Ar fi o surpriză ca Fatah să depășească această situație în doar cinci luni și să candideze pe baza unui mandat unic, susținut de toată lumea. (Data de 1 mai ar fi termenul-limită pentru înscriere).
Comisia Electorală Centrală, prezidată de Hanna Naasser (fost rector al Universității Birzeit, el a fost expulzat din Israel în 1974 din cauza pozițiilor sale publice), a fost timp de un deceniu în alertă electorală. Potrivit unei înțelegeri nou apărute în legea electorală revizuită, s-ar presupune că această comisie ar putea avea un rol de mediator între Hamas și Fatah.
Problema din Ierusalimul de Est
Una dintre principalele probleme cu care se confruntă această comisie, ca de altfel și întregul sistem politic palestinian, este participarea în alegeri a palestinienilor din Ierusalimul de Est. În trecut, Hamas și Fatah foloseau ca scuză faptul că Israelul nu promite să permită ca alegerile să aibă loc prin prezența fizică a alegătorilor, și asta, ca să tot amâne programarea lor.
Potrivit unui sondaj din decembrie, 56% din repondenți se pronunță în favoarea organizării alegerilor în Ierusalim, chiar dacă, de fapt, ele nu vor avea loc în Ierusalim (39% din repodenți se declară împotrivă).
Cu cât va fi mai mare dorința celor din Fatah să organizeze alegeri, cu atât mai mult ei riscă să atragă opoziția Israelului. Dar contrariul este și el posibil. Cu cât Fatah se teme mai mult de rezultatul alegerilor, cu atât mai mult va insista pe importanța simbolică a organizării lor în Ierusalim.
Incertitudini legate de organizarea unor alegeri
Cu toate aceste inerente incertitudini legate de organizarea unor alegeri sub ocupație israeliană, procesul în sine ar putea atrage interesul tinerilor palestinieni, atât în calitate de alegători, cât și în calitate de candidați, ceea ce ar putea retrezi oarecum la viață îmbătrânitul sistem politic palestinian.
Cu o condiție: Israelul să nu îi aresteze pe candidații care vorbesc despre tactici de rezistență a populației în fața ocupației și să nu accepte decât participarea membrilor organizației Fatah credincioși Israelului.
Traducerea: Alexandru Danga, RADOR