„Abatorul” din Mexic, poate este prea forţată această etichetă dar, conform datelor recente ale Secretariatului executiv al Sistemului Naţional de Siguranţă Publică , omicidiile sunt cu miile, 8.493 doar în primul trimestru al anului 2019.
Violenţa, în special cea a cartelurilor drogurilor, a atins cote foarte ridicate
Anul trecut a fost considerat anul cel mai violent din istoria Mexicului. Mai mult de 33.500 omicidii înregistrate. Dar aceste date din 2019 sunt îngrijorătoare şi se bănuieşte că cifra de anul trecut va fi depăşită. Noul record contrazice afirmaţiile preşedintelui de stânga, Andres Manuel Lopez Obrador, conform căruia numărul omicidiilor n-ar fi crescut în timpul preşedinţiei sale, începută în decembrie trecut. El declară : ''Am propus o reformă a constituţiei în aşa fel ca armata şi marina să ne poată ajuta''. Obrador s-a declarat de acord cu crearea unei gărzi naţionale, ca pe o strategie cheie pentru combaterea undei de violenţe care a răvăşit Mexicul de când guvernul a declarat război cartelurilor drogurilor în 2006.
Din acel an, potrivit Il Giornale, Mexicul a înregistrat 250.000 de omicidii, o reacţie a celor numiţi ''narocs'' la hotărârea implicării armatei în contrastarea dominaţiei lor. Rezultatul, din păcate, este că aceste carteluri mexicane abia de au fost atinse de forţele de ordine şi de armată în timp ce daunele colaterale pe care le-a suportat ţara sunt uriaşe.
Lopez Obrador, în timpul campaniei electorale, criticase explicaţiile forţelor trimise să stopeze fenomenul de către precedentele guverne şi a promis că va pune capăt acestui cancer, dar oadată preluată puterea, ofensiva narcoşilor parcă a crescut şi continuă cu aceleaşi modalităţi de dinainte.
''Suntem preocupaţi de siguranţa naţională internă, dar chestiunea cea mai urgentă este garntarea acestei securităţi publice în ţară'', a spus Obrador vinerea trecută în timpul unei vizite la Veracruz, oraş unde un grup armat a ucis de curând 14 persoane. Obrador a subliniat că principala problemă a Mexicului este corupţia politică, care este ''cauza principală a inegalităţilor economico-sociale, a insecurităţii şi a violenţei''.