Abatorul devenit focar: Infernul „regelui cărnii" din Germania
- Magda Spiridon
- 25 iunie 2020, 04:30
IL GIORNALE (Italia). În Germania, rata de reproducere a coronavirusului a crescut, forțând guvernul să ia măsuri drastice. În vizor a fost luat Clemens Tönnies, "regele cărnii", care acum trebuie să facă socotelile cu focarul care a explodat în abatorul companiei Tönnies, situată în regiunea Gütersloh.
Aici, în Renania de Nord-Westfalia, autoritățile au impus lockdown în două districte. După cum au confirmat sursele agenției, nu putem vorbi de un al doilea val, având în vedere că focarele sunt bine identificate și, deocamdată, limitate. Și, totuși, cifrele încep să stârnească o anumită îngrijorare.
Institutul Robert Koch din Berlin (RKI), responsabil pentru controlul și prevenirea bolilor infecțioase din țară, a anunțat că factorul R la patru zile, valoarea care răspunde cel mai mult pentru schimbările pe termen scurt, a crescut la 2,88. În schimb, factorul R la șapte zile este acum blocat la 2,03. Este suficient să ne gândim că, pe 17 iunie, acesta din urmă a fost blocat la 0,89. În toate acestea, amintim că epidemia poate fi considerată limitată doar atunci când factorul R este mai mic de 1.
În ochiul uraganului, după cum am menționat, a ajuns Clemens Tönnies, care are o avere personală - potrivit Forbes - egală cu 1,4 miliarde de euro. Omul de afaceri, care și-a cerut scuze pentru cele întâmplate în fabrica sa, a fost acuzat de colaborare slabă cu autoritățile. Motivul este clar: compania nu ar fi reușit nici să furnizeze adresa muncitorilor angajați în abatorul infectat.
În ceea ce privește lucrătorii companiei deținute de Tönnies, s-ar părea că condițiile de lucru ale angajaților ar fi fost departe de a respecta standardele igienico-sanitare de bază impuse pentru a limita răspândirea COVID-19.
Potrivit cotidianului „La Repubblica”, care îl citează pe Friedrich Mulln, un bine-cunoscut activist german pentru drepturile animalelor, abatoarele sunt locuri unde lucrează "sclavi salariați". Muncitorii sunt piese de schimb ale unui sistem care își exploatează forța de muncă "până la os" și "torturează animale".
În Rheda-Wiedenbruck, chiar acolo unde a început noul focar de COVID-19, "regele cărnii" administrează cel mai mare abator din Europa. Muncitorii fabricii, aproape toți proveniți din Europa de Est, dorm într-o singură cameră, împart aceeași baie și o singură bucătărie, aproximativ 50-60 de persoane. Distanțarea socială și igiena? Nu le revin.
Pe lângă rezidențele în condiții deplorabile, sunt alte două aspecte de luat în considerare. Primul: transportul. Acești lucrători ajung la fabrici înghesuiți la bordul unor mici autobuze furnizate de companii subcontractate. Al doilea: locul de muncă. În abatoare nu există măsuri de securitate. În cantină, muncitorii mănâncă înghesuiți și, în timpul zilei, puține persoane poartă echipament individual de protecție.
Prelucrarea cărnii, a adăugat Mulln, "este o industrie de temut, extrem de puternică. Și dacă normele impuse de lege ar trebui puse în aplicare, ar trebui să închidă abatoarele. Lucrează în ilegalitate și exploatează muncitorii. Și nu angajează nemți, ci numai străini".
În abatorul din Gütersloh au fost înregistrate peste 1.300 de infecții și 7.000 de persoane au fost puse în izolare. De remarcat, totodată, că sunt și câteva blocuri de apartamente izolate la Berlin și la Göttingen, chiar dacă majoritatea infecțiilor se află în zona adiacentă companiei Tönnies, împotriva căreia oamenii au o anumită lipsă de încredere.
Ministrul muncii din Germania, Hubertus Heil, a denunțat că regiunea Renania de Nord-Westfalia este "ostatică" a incapacității proprietarilor companiei, familia Tönnies, de a-și proteja angajații, majoritatea originari din Bulgaria și din România, și a solicitat ca proprietarii să dea socoteală pentru ceea ce s-a întâmplat. "Trebuie să folosim toate opțiunile legale pe care le prevede codul civil", a afirmat ministrul.
Între timp, au fost luate măsuri drastice de restricție pentru 600.000 de nemți, toți cei care locuiesc în Gütersloh și Warendorf. Carantina a fost instituită până la 30 iunie pentru a permite autorităților să verifice în ce măsură SARS-CoV-2 s-a răspândit printre cei care nu sunt angajați la fabrica Tönnies.
În acest scop, testele pentru infecție vor fi extinse „masiv”. Carantina prevede reintroducerea restricțiilor la contactele sociale. Locuitorii din Gütersloh se vor putea deplasa în spații publice numai cu membrii propriei familii. Sălile de sport, cinematografele, școlile și barurile au fost închise și numeroase evenimente culturale au fost anulate. Interdicție pentru organizare de picnic în parcuri și școli, care rămân închise (au fost închise o săptămână, de când a izbucnit cazul Tönnies). Măsuri similare, deși nu la fel de severe, vor fi luate și în districtul Warendorf din apropiere.