Benzinarii se bat pentru un loc pe Autostrada Soarelui.
Autostrada Soarelui va avea benzinării la iarnă. Drumul către mare va avea, peste şase luni, câte cinci benzinării pe fiecare sens de mers şi, măcar din acest punct de vedere, nu va mai avea imaginea unui drum părăsit.
Doar cinci din şase companii petroliere cu cote de piaţă semnificative în România au depus până la data-limită oferte pentru licitaţia care va fi organizată de Ministerul Transporturilor pentru construcţia de benzinării pe Autostrada Bucureşti-Constanţa.
După ce au deschis peste 2.000 de staţii de alimentare în toată ţara, benzinarii vor licita pentru prezenţa pe ultima „nişă de piaţă“ pe care nu activează.
Din concesionarea spaţiilor necesare construcţiei de benzinării pe acest traseu, statul va câştiga în total 53 de milioane de euro, iar investiţia minimă a companiilor într-o benzinărie este de circa 1,5 milioane de euro.
Rompetrol, Petrom, OMV, MOL şi Agip vor fi companiile care vor încerca să câştige potul cel mare. Potrivit contractului de concesiune, nu există o limită superioară a numărului de benzinării ce ar putea fi adjudecate de o singură companie, ceea ce înseamnă că un singur jucător poate alimenta toată autostrada.
Constantin Tampiza, preşedintele Lukoil România, crede că „ministerul a impus condiţii ineficiente pentru companii, deoarece trebuie investit în staţie, în teren, iar apoi toată investiţia ajunge în proprietatea statului“.
Potrivit anunţului de licitaţie, durata maximă a contractului este de 29 de ani. „Pentru Lukoil nu este o afacere eficientă“
Tampiza spune că o altă piedică pentru această licitaţie a fost documentaţia stufoasă. „În afară de asta, pe autostradă vânzările sunt mici, iar investiţia poate fi recuperată în aproximativ 15 ani după calculele noastre“, adaugă Tampiza, care crede că o benzinărie poate să fie profitabilă dacă este la o distanţă minimă de 60 de kilometri de o alta, şi nu cinci pe un sens, aşa cum este prevăzut acum.
În penultima zi de depunere a ofertelor, doar Rompetrol se ară- tase interesată de benzinăriile de pe Autostrada Soarelui, dar ultima zi a adus şi ceilalţi ofertanţi. Petrom a început aceste demersuri acum trei ani. > Lotul 1, kilometrul 33 faţă de Bucureşti, au depus oferte OMV, Agip şi Rompetrol > Lotul 2, kilometrul 58 faţă de Bucureşti, au depus oferte OMV şi Rompetrol > Lotul 3, la Lehliu, au depus oferte OMV, Rompetrol, Agil şi MOL > Lotul 4, la Călăraşi-Slobozia, au depus oferte OMV, Rompetrol şi Petrom > Lotul 5, la Feteşti, au depus oferte OMV, MOL, Rompetrol şi Petrom
NEREGULI Se anunţă noi demiteri la Autostrăzi Ministerul Transporturilor derulează o anchetă internă la Compania de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în urma căreia va stabili dacă eliberarea din funcţie a directorului general, Mihai Grecu, va fi urmată de alte demiteri, potrivit ministrului de resort, Ludovic Orban, citat de Mediafax. Conform acestuia, Dorin Debucean - fost director general adjunct de proiecte al companiei, promovat în funcţia de director general, nu a făcut parte din grupul de oficiali ai CNADNR, care a avut o deplasare la Amsterdam, în perioada 1-4 aprilie, sponsorizată de firma privată Plastidrum, cu care compania de stat are încheiate mai multe contracte.