Evenimentul Zilei > Actualitate > A treia doză anti-COVID devine realitate. Ce categorie de români va trebui să facă rapelul
A treia doză anti-COVID devine realitate. Ce categorie de români va trebui să facă rapelul

A treia doză anti-COVID devine realitate. Ce categorie de români va trebui să facă rapelul

Medicii și asistentele medicale, dar și persoanele vulnerabile ar urma să primească a treia doză de vaccin, pentru a le crește imunitatea, în fața tulpinii Delta.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, colonelul Valeriu Gheorghiță a anunțat că în luna septembrie se va lua decizia vaccinării cu a treia doză de vaccin a unor categorii de angajați aflate în grupă de risc, dar și a persoanelor vulnerabile.

Doar în județul Cluj, numărul cazurilor de infecții de coronavirus a crescut alarmant de la o zi la alta. Dacă luni, existau două cazuri noi de persoane infectate, marți deja au fost declarate zece cazuri de persoane infectate.

Colonelul Gheorghiță vorbește despre o creștere a numărului de cazuri de infectări cu varianta Delta a noului coronavirus.

„Există discuții în momentul de față legat de administrarea rapelului, sau cum este cunoscut, ca cea de-a treia doză, la persoanele care au un risc crescut de expunere – personalul medical și social și persoanele care se află în evidență cu boli cronice, respectiv persoanele cu vârsta peste 65 de ani. Este foarte probabil ca din luna septembrie să avem această decizie. Practic, ar veni la 8 luni de la debutul campaniei de vaccinare”, a spus colonelul Gheorghiță.

Focar de coronavirus în București

Medicul militar a mai spus că persoanele care au fost infectate cu noul coronavirus și s-au vaccinat cu cele două doze de vaccin anti-Covid, nu mai trebuie să facă o a treia doză.

„Este foarte probabil să luăm în considerare istoricul trecerii prin boală. Practic, o persoană care are istoric de trecere prin boală și a fost vaccinată cu două doze nu mai are neapărat indicație de a face rapelul cu cea de-a treia doză, având în vedere că trecerea prin boală este un element important în activarea răspunsului imun”, a adăugat el.

Pe raportarea de marți, 27 iulie 2021, autoritățile medicale au anunțat 175 de cazuri noi de infecție cu noul coronavirus, ceea ce arată că valul patru a început și se află pe creștere. În ultima săptămână, În România au fost înregistrate 26 de noi cazuri de infecție cu tulpina Delta, cifra nefiind una relevantă, deoarece s-au făcut un anumit număr de secvențieri ale probelor prelevate de la pacienți.

„Evoluția săptămânală a proporției cazurilor confirmate cu variantă Delta din numărul total al cazurilor identificate cu variante virale de îngrijorare are un trend crescător, de la o valoare de 1,5% în săptămâna 21, la peste 6,8%, în săptămâna 29. Am observat o creștere de circa 5 ori a numărului de cazuri confirmate cu variantă Delta”, a spus Gheorghiță.

Cele mai multe cazuri sunt la București, unde au au fost înregistate 31 de persoane infectate, urmat de Argeș (23), Ilfov (19) și Bacău (17).

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News