Evenimentul Zilei > Actualitate > A supraviețuit, în Alaska, sub cerul liber, trei săptămâni, cu un borcan de fasole
A supraviețuit, în Alaska, sub cerul liber, trei săptămâni, cu un borcan de fasole

A supraviețuit, în Alaska, sub cerul liber, trei săptămâni, cu un borcan de fasole

Un tânăr american a supraviețuit peste 20 de zile frigului polar şi ninsorilor din Alaska, fără a avea un acoperiş deasupra capului

Un incendiu i-a distrus cabana, înainte de a fi salvat în cele din urmă de un elicopter plecat în căutarea sa, informează AFP, citată de Agerpres. Într-o înregistrare video publicată vineri pe Facebook de autorităţile locale, Tyson Steele, în vârstă de 30 de ani, poate fi văzut în timp ce făcea gesturi ample cu braţele în direcţia elicopterului. Pe zăpadă, el scrisese cu litere imense mesajul „S.O.S.”. „Cabana lui a ars la jumătatea lunii decembrie ucigându-i câinele şi lăsându-l izolat în temperaturi mult sub zero grade şi fără niciun mijloc de comunicare timp de 23 de zile”, a explicat Poliţia din Alaska.

Tânărul a fost găsit în cele din urmă sănătos, joi, în aceeaşi zonă în care locuia din luna septembrie, departe de orice aşezare umană. El a relatat lupta sa pentru supravieţuire în faţa reprezentanţilor State Troopers din Alaska, iar aceştia au publicat povestea lui pe internet. După incendiu, tânărul american a făcut inventarul rezervelor sale de hrană.

„Am calculat că aveam o raţie de două cutii de conserve pe zi timp de 30 de zile. Aveam şi un borcan de fasole. Două cutii cu unt de arahide au devenit plastic topit. Am avut şi un borcan cu maioneză, dar nu m-am atins de el”, a declarat el. În noaptea incendiului, temperaturile din acea zonă au coborât până la -26 grade Celsius.

În primele două nopţi de după incendiu, Tyson Steele a dormit într-o grotă săpată în zăpadă. Şi-a construit apoi „un adăpost improvizat”, potrivit autorităţilor. Telefonul său nu mai funcţiona, iar americanul nu mai avea niciun mijloc de comunicare. Se afla la peste 30 de kilometri de o zonă locuită. După ce a fost salvat, a spus că se va întoarce să locuiască alături de familia lui în Salt Lake City, un oraş din statul american Utah.

Destinul său a fost însă unul fericit, spre deosebire de cel al lui Christopher McCandless, eroul cărţii şi filmului „Into the Wild”, descoperit mort în Alaska după ce s-a aventurat neînsoţit şi din proprie iniţiativă într-o zonă nelocuită din acelaşi stat american.