A supraviețuit Holocaustului și a murit în războiul din Ucraina. Familia se revoltă: „Mama nu merita asta”

Sursa: Dreamstime.com

Vanda Semyonovna Obiedkova locuia în Mariupol, împreună cu familia sa. După izbucnirea războiului, oamenii au fost nevoiți să locuiască în subsolurile clădirilor, de teama de a nu fi țintiți de bombardamente. Din nefericire, femeia a decedat, din lipsă de hrană și apă, așa cum relatează rudele femeii, care descriu ororile petrecute în orașul estic al Ucrainei.

Vanda Semyonovna Obiedkova a murit în data de 4 aprilie, după săptămâni întregi de agonie, penurie de alimente și apă, dar și cu teama că zilele le sunt numărate.

Locuitorii din Mariupol suferă grele încercări în aceste vremuri

Larissa, fiica femeii decedate condamnă moartea acesteia:„Mama nu merita o astfel de moarte", a transmis aceasta pentru site-ul Chabad.org, conform Mediafax.

Mai mult, Larissa povestește că în Mariupol oamenii trăiau „ca niște animale”, neexistând condiții de viață normale.„Nu exista apă, nu exista electricitate, nu exista căldură și era un frig insuportabil", povestește locuitoarea din Mariupol.

Bătrâna Obiedkova avea doar 10 ani când Germania nazistă a invadat orașul Mariupol, în 1941.

Sursa: Mediafax via Jewish News

Luptele se intensifică în zona de est

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că intensitatea focului armatei ruse către Harkov, Donbas și Nipro va „crește semnificativ” , la o zi după ce Kremlinul și-a lansat ofensiva în estul Ucrainei.

Oficialii ruși au transmis că un total de 1.260 de ținte militare au fost lovite de rachete și artilerie de-a lungul liniei de front în regiunile Donbas și Harkov.

În HarkovKiev și în Nikolaiev continuă atacurile aeriene asupra zonelor locuite. „S-ar putea să ne trăim ultimele zile, chiar ultimele noastre ore”, a afirmat un ofițer ucrainean asediat la Mariupol, cerând comunităţii internaţionale să-i salveze.

„Inamicul este de zece ori mai numeros decât noi. Facem apel şi îi implorăm pe toţi liderii lumii să ne ajute. Le cerem să folosească procedura de extragere şi să ne ducă pe teritoriul unei ţări terţe”, a spus Sergii Volina, comandantul Brigăzii 36 a Marinei naţionale, retrasă în vastul complex siderurgic Azovstal din Mariupol (sud-estul Ucrainei), asediat de forţele ruse.

Potrivit comandantului Volina, armata rusă are avantajul în aer, în artilerie, în forţe terestre, în echipamente şi în tancuri: „Apărăm doar un punct – uzina Azovstal – unde pe lângă militari mai sunt şi civili care au devenit victime ale acestui război”, a mai subliniat comandantul.

Zelenski spune că situația din Mariupol este cât se poate de gravă

„Armata rusă blochează orice eforturi de a organiza coridoare umanitare și de a salva poporul nostru”, a spus Zelenski în discursul său de noapte. „Soarta a cel puțin zeci de mii de rezidenți ai Mariupolului care au fost relocați anterior pe teritoriul controlat de Rusia este necunoscută”.

Ministerul rus al Apărării a declarat că va oferi, miercuri, o încetare a focului la Mariupol, pentru a le permite apărătorilor ucraineni ascunși în oțelăria Azovstal să depună armele. Luptătorii susținuți de ruși au luat cu asalt zona, potrivit unui oficial pro-rus, citat de BBC. Autoritățile ucrainene spun că nu mai puțin de 1.000 de civili se ascund în complex, alături de luptători ucraineni.