A Sosit Ceasul. Lupii Albi. (V)

A Sosit Ceasul. Lupii Albi. (V)

“Mântuieşte Doamne, poporul Tău, şi binecuvintează moştenirea Ta; biruinţă binecredincioşilor creştini asupra potrivnicului dăruieşte şi cu Crucea Ta păzeşte pe poporul Tău!”

Moto:

“Ca să luminezi, trebuie să jertfeşti. A alege înseamnă deseori a jertfi.”

Părintele Arsenie Papacioc

Jertfa, în substanţa ei spirituală, este Iubire. Jertfa e şi Conştiinţă; este cunoaşterea precisă a unui ţel superior căruia mă devotez. Nu este oarbă, ci totdeauna este luminată de Adevăr. Jertfa e, de asemenea, Libertate. Jertfa, ca deschidere a noastră către Dumnezeu şi către lume, ca autodăruire, este, în esenţă, expresia cea mai deplină a Iubirii care ne defineşte fiinţa.

Părintele Constantin Galeriu

5 Iunie și popas pentru al 5-lea Ceas în această călătorie de suflet, pentru suflete, unde Lupii Albi ne sunt ghizi pe Drumuri de sângeroase praguri de istorie, de Cărări ce duc la rădăcina de neam, la CEEA ce ar trebui să fim, la noi înșine. La acel “acolo” adânc, unde măștile cad, pentru că se topesc precum ceara, în focul adevărului.

Pentru fiecare Episod din Documentarul nostru istorico-cultural-religios am așezat în mijlocul nostru câte un chip al sfințeniei, Duhovnici cu suflete de icoană. Am ales ca această nouă Poartă, a 5-a, să ne fie deschisă de 2 mari Bătrâni mult adânciți în credință, apropiați inimii: Părintele Constantin Galeriu, întemnițat de regimul comunist la: Ploiești, Peninsula (Valea Neagră), Văcărești  și Părintele Arsenie Papacioc, întemnițat timp de 14 ani la: Miercurea Ciuc, Brașov, Jilava, Suceava, Vaslui, Aiud. Un Părinte și un Monah în ființa cărora Cerul a fost Acasă încă din timpul viețuirii aici, pe pământ, strașnici Luptători întru Hristos, ce nu au cunoscut gustul lepădării de sine, de credință, de vatra străbună.

Doi Bătrâni ai neamului care și-au purtat învățătura creștină la unison cu păstrarea vie a paginilor de trecut istoric, cu domnitorii noștri- icoane și repere pentru noi, cei de astăzi.

Pe acești Părinți Veghetori din Ceruri i-am ales cu inima, spre a deschide pagina noastră de astăzi, spre un nou spectacol al Lupilor Albi: Mihai Viteazul. Pentru că și ei, ca și domnitorul Unirii, Mihai Viteazul, au înteles că jertfa nu desființează eul, ci îl afirmă în profunzimea sa cea mai adâncă. Iar Mihai Viteazul a trăit o asemenea jertfă.

Mihai Viteazul, spectacolul ce a prins viață în septembrie 2017, a primit cel mai înalt botez. Adevărat Botez: de inimi, spectatori de neclintit, Botez cu apă din Ceruri. Târgoviște, Cetatea celor 33 de Voievozi, poalele Turnului Chindia. Din distribuția spectacolului făceau parte actorii Vlad Miriță, Carmen Tanase, Elvira Deatcu, Bogdan Jianu, Ioan Isaiu,  Dan Ionescu, Radu Micu, Liviu Cheloiu, Mircea Silaghi, Adrian Curpene și zeci de cascadori din Lupii Albi.

Iar în luna august 2018, la Turda, în cadrul evenimentului dedicat Centenarului Marii Uniri: “ROMÂNIA 100”, Lupii Albi ne-au întâmpinat cu scene de film pe locul unde Mihai Viteazul a fost asasinat.  În cadrul unui amplu spectacol de evocare istorică, au fost redate discursul de peste veacuri al Voievodului și una dintre cele mai importante bătălii purtate de acesta pentru reîntregirea neamului. Pe același pământ unde cu veacuri în urmă, Domnitorul a primit ultima Chemare a Crucii, martiriul, la intrarea în Mănăstire, Lupii cu merite obținute au fost avansați în grad. După spectacol, povestea Bogdan Jianu, au intrat  Lupii Albi în Biserică spre reculegere, pentru un moment de rugăciune, iar bucuria și emoția au fost amplificate de măicuțele care i-am întâmpinat pe toți cu multă dragoste și generozitate.  .

Ne întoarcem la anul 2017, Târgoviște. După jumătate de oră de la începerea evenimentului, a început să plouă torențial. De pe cai, Vlad Miriță ( Mihai Viteazul) îl întreabă de Bogdan Jianu( Baba Novac): Ce facem? Continuăm? Răspunsul lui Bogdan: Privește-i! (la spectatori se făcea referire) De ce mă mai întrebi ce facem? Îi vezi pe ei să plece, doar pentru că plouă? Stau nemișcați și se uită la noi! Dar pe front, când erau ai noștri, și când începea să plouă nu numai cu apă, ci cu gloanțe, ei ce făceau ?! Mergem Înainte!” Și toți au rămas. Spectatorii, cu copii dimpreună, și-au pus în cap scaunele și până la capăt s-a stat așa, în ploaie. Dar cine mai resimțea ploaia, când emoția evocării istorice era copleșitoare ?!

Interpretarea rolului venea după o grea responsabilitate, cu un Amza Pelea în rol, cu decenii în urmă, sub Sergiu Nicolaescu- strateg de cuvânt și de cadre; și cu un buget consistent, asigurat de stat. Vlad Miriță a reușit să joace un rol puternic, aducând în fața publicului: tăria, forța, discernământul, latura afectivă, emoția, dar și fermitatea voievodului. Spunea Bogdan că pentru acest rol nu exista alt suflet mai potrivit decât Vlad. “Ești din Târgoviște, Vlad, capul lui Mihai Viteazul este și el aici, tu ai primit acest rol, nimic întâmplător; așadar, trebuie să fii El: să te miști, să gândești, să simți, să mergi, să respiri ca voievodul. (Bogdan Jianu)

Mihai Viteazul ( Vlad Miriță) față-n față cu Generalul Baba Novac ( Bogdan Jianu), un Suflet și un Om de legendă. Războinicul care și-a întreținut din resurse proprii cei 3000 de oameni care luptau alături de el și care a ales să-i stea alături necondiționat lui Mihai Viteazul, neacceptând solda sau alt câștig financiar.

Pentru Vlad Miriță, Lupul Alb, acest spectacol a șlefuit, a înalțat, a zidit, construit atât duhovnicește, lăuntric, dar și ca personalitate. Invitându-l pe Vlad să facă o incursiune în rolul marelui Voievod, călătoria lui a mers mult mai în spate, în anii copilăriei, spre un copleșitor și profetic Ceas, punte peste decenii.

Îi sunt deschise lui Vlad Miriță porțile spre această mărturie despre forța personajul Mihai Viteazul, despre zbuciumul lăuntric de a-l înțelege și de a-l simți pe domnitor, despre Familia Lupilor Albi și treptele de inițiere prin care a trecut în cei 7 ani:

 

M-am ridicat pentru Valahia și o să mă cobor doar în mormânt!

Asta-mi este Crucea!

Mihai Viteazul ( Vlad Miriță)

Ne puteți urmări și pe Google News