Doi consilieri militari americani, uciși de talibani la Kabul

Cinci persoane, printre care și doi consilieri militari americani, și-au pierdut viața, iar alte 47 de persoane au fost rănite în Afganistan, în cea de-a cincea zi de manifestaţii antiamericane după arderea unor exemplare din Coran marţea trecută la o bază militară americană.

UPDATE 3. Marea Britanie a anunțat că-și retrage temporar toți consilierii din instituțiile guvernamentale din Kabul. UPDATE 2. Talibanii au revendicat schimbul de focuri de astăzi din fața Ministerului de Interne, în urma căruia au fost uciși doi cetățeni americani. "Un erou pe nume Abdul Rahman a ucis patru consilieri americani la Ministerul de Interne, ca răspuns la lipsa de respect manifestată de invadatori faţă de obiectele sfinte ale Islamului, cum a fost recent arderea unor exemplare din Coran la baza din Bagram", potrivit AFP. UPDATE 1. Doi consilieri militari americani și-au pierdut viața astăzi, în urma unui schimb de focuri la Ministerul de Interne din Kabul, potrivit Agerpres, care citează agenția AFP. "Într-un schimb de focuri la Ministerul de Interne au fost ucişi doi americani de "poliţia afgană", a declarat o sursă guvernamentală, care a dorit să rămână anonimă. 

ISAF, forţa armată NATO, a spus că este "la curent" cu faptul că la Kabul a avut loc un incident, fără a face și alte precizări. Potrivit unui corespondent al AFP, confruntările dintre protestatari şi forţele de ordine nu s-au încheiat încă la Kunduz, unde forţe speciale ale poliţiei protejează acum complexul ONU încercuit de manifestanţi, în timp ce magazine, maşini şi mobilier public sunt arse peste tot în oraş.

''Bilanţul de care dispunem până în prezent este de trei morţi şi 47 de răniţi în manifestaţia de astăzi'', a declarat pentru AFP Sahad Mokhtar, care conduce departamentul sănătăţii publice din Kunduz.

Poliţia a tras asupra manifestanţilor pentru a-i dispersa, a constatat corespondentul AFP la faţa locului. Cel puţin 20 de persoane au murit în cele cinci zile de proteste.

Denise Jeanmonod, purtătoare de cuvânt a misiunii ONU în Afganistan, UNMA, a confirmat ''incidentul'', explicând că UNMA ''evaluează situaţia la faţa locului'', dar refuză să spună mai multe, ''din motive de securitate a salariaţilor săi'', prezenţi în complexul ONU, al căror număr nu este pentru moment cunoscut.

În aprilie anul trecut, Filaret Moţco, un angajat român al biroului ONU din Mazar-i-Sharif, a fost linşat, alături de alte şase persoane, de o mulţime furioasă care protesta faţă de gestul unui pastor american de a da foc Coranului.

Tot astăzi, reşedinţa guvernatorului provinciei Laghman a fost atacată de manifestanţi furioşi. Cel puţin 21 de persoane au fost spitalizate în ciocnirile cu forţele de ordine care au încercuit locuinţa oficialului.

Protestele au izbucnit marţi după ce la groapa de gunoi a bazei militare americane de la Bagram au fost descoperite resturi de Coran incinerate. Ofiţerii americani au explicat că au confiscat cărţile sfinte de la mai mulţi deţinuţi încarceraţi la baza respectivă după ce s-a observat că aceştia le foloseau pentru a-şi transmite unul altuia diferite mesaje.

Preşedintele american Barack Obama a prezentat scuze omologului său afgan Hamid Karzai, acesta din urmă intervenind public pentru a explica afganilor că respectivele exemplare ale Coranului au fost arse "din ignoranţă".