Tad Szulc evoca în 1975 posibilitatea ca serviciile de informații să folosească informatica în spionarea populației.
Ziaristul Tad Szulc de la Washington Monthly avertiza acum 40 de ani despre posibilitatea creării unui sistem de supraveghere de mare amploare pe Internet, scrie Slate.
Suntem în 1975, Richard Nixon fusese obligat cu un an în urmă să demisioneze în urma dezvăluirilor în serie despre Afacerea Watergate, iar Arpanet, strămoșul Internetului, există din septembrie 1969, când s-a realizat transmisia unui mesaj între două universități californiene, Stanford și UCLA.
În anii 1970, Arpanet este un sistem care permite transmiterea, primirea și înregistrarea de date științifice militare. Pare deci firesc ca instituțiile politice și administrative să fie interesate de ceea ce va deveni, câțiva ani mai târziu, Internetul.
Însă Tad Szulc vede și mai departe:
„Nu există elemente, totuși, să afirmăm că Arpanet a fost conceput în scopul supravegherii interne. Conducătorii Arpa susțin că rețeaua nu a folosit niciodată la nimic altceva decât la un schimb informatizat de date științifice militare între instituțiile care compun Arpanet.
Dar problema rămâne: viitorul Nixon nu va putea ordona ca Arpanet să devină un instrument de poliție politică, informând instantaneu toate agențiile de informații asupra tot ce se poate ști despre toți cetățenii americani al căror nume a fost înregistrat undeva?”