Wilhelm Brasse, fost deţinut în lagărul nazist de exterminare de la Auschwitz-Birkenau, care, din ordinul autorităţilor, a fotografiat zeci de mii de tovarăşi ai săi din lagăr, a încetat ieri din viaţă la vârsta de 95 de ani la Zywiec, în sudul Poloniei, a declarat Pawel Sawicki, un purtător de cuvânt al Muzeului de la Auschwitz, informează France 24. Wilhelm Brasse va fi înhumat în cimitirul din Zywiec.
Brasse a furnizat, de asemenea, documente despre experimentele pseudomedicale ale doctorului Josef Mengele şi ale lui Eduard Wirths, medicul-şef SS de la Auschwitz-Birkenau.
Născut în 1917, Brasse a lucrat în tinereţea sa ca fotograf în sudul Poloniei. După izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, el a refuzat, în pofida originilor sale austriece, să semneze "Volksliste", ce însemna ralierea la ocupantul german, şi să se înroleze în armata poloneză. Arestat de către germani în cursul unei tentative de trecere a frontierei ungare în 1940, Brasse a fost trimis în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, unde a primit numărul 3.444.
În ianuarie 1941, din ordinul lui Rudolf Höss, comandantul lagărului de la Auschwitz, unde au fost exterminate circa 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei, a fost creată o celulă de identificare a deţinuţilor, Erkennungsdienst, unde au fost repartizaţi în februarie Brasse şi alţi şapte deţinuţi. Munca loc consta mai ales în fotografierea noilor deţinuţi.
''Cu excepţia celor trimişi direct în camerele de gazare'', declara Brasse în 2009.
''Într-o noapte, mi s-a ordonat să fotografiez 1.100 de deportaţi ai lagărului Drancy din Franţa. Eram singurul fotograf profesionist din unitate. Germanii aveau nevoie de mine şi aceasta mi-a permis să supravieţuiesc'', a mai spus Brasse.
Muzeul lagărului păstrează circa 39.000 de fotografii al căror autor este Brasse. Pe 17 ianuarie 1945, odată cu apropierea Armatei Roşii, lui Brasse i s-a ordonat să distrugă totul. Fotograful a reuşit însă să păstreze o parte din negative.
După evacuarea lagărului de la Auschwitz, Brasse a fost trimis în lagărele de la Mauthausen, Melk şi Ebensee, aflate în Austria, fiind eliberat în cele din urmă de trupele americane. În 2005, i-a fost consacrat un documentar, intitulat ''Portretistul''.
Un milion de evrei europeni au fost ucişi în lagărul de la Auschwitz-Birkenau, devenit simbolul Holocaustului. Potrivit datelor muzeului, în lagăr au pierit între 70.000 şi 75.000 de polonezi non-evrei, 21.000 de romi, 15.000 de prizonieri de război sovietici şi între 10.000 şi 15.000 de alţi deţinuţi, inclusiv din cadrul mişcării de rezistenţă.