Luca Giurato, jurnalist și prezentator TV, a murit la vârsta de 84 de ani în urma unui infarct. Prima sa apariție pe micile ecrane a fost în 1990, în emisiunea A tutta Stampa. Cu toate acestea, în 1993 a devenit cunoscut publicului larg datorită emisiunii Domenica In cu Mara Venier.
Luca Giurato, protagonistul multor gafe
El a participat la mai multe emisiuni cunoscute în Italia, printre care și Unomattina, pe care a prezentat-o timp de mai multe ediții, Domenica In și reality show-uri precum Isola dei Famosi, în calitate de expert. Acesta a fost protagonistul a numeroase gafe și scăpări lingvistice și care apoi au devenit virale. Giurato a fost căsătorit cu Daniela Vergara, jurnalistă, timp de peste 20 de ani.
El s-ascut în 1939 la Roma și s-a angajat ca reporter la Paese Sera după absolvirea liceului. În 1965 a obținut licența profesională de jurnalist. A lucrat apoi la La Stampa, devenind în cele din urmă director al ziarului Radio Rai și director adjunct al TG1 până în 1990.
Prima sa apariție în televiziune
Prima sa apariție în televiziune datează din 1993, deși a început să fie cunoscut și apreciat de public cu Domenica In, alături de Mara Venier. Prezentatoarea emisiunii a spus că l-a iubit foarte mult pe Giurato și că nu îi vine să creadă că a murit: „Bună Luca , te-am iubit foarte mult ... pentru mine e o zi foarte tristă”.
De-a lungul anilor, jurnalistul a devenit și imaginea Unomattina, conducând-o până în 2008. A lucrat cu Livia Azzariti, Paola Saluzzi, Antonella Clerici, Monica Maggioni și Eleonora Daniele. Acesta a fost și expert TV în reality show-uri precum Isola dei Famosi și programul I Raccomandati.
Luca Giurato, un jurnalist unic
Și compania Executivii Rai au transmis un mesaj emoționant. „Întreaga companie o îmbrățișează călduros pe soția sa Daniela și pe toți cei dragi, cu un sentiment de profundă recunoștință. Pentru că Luca Giurato a fost un jurnalist care a întruchipat cel mai bine - amintiți-vă doar de Unomattina, dar nu numai - faptul de a fi fața și vocea serviciului public, intrând în casele italienilor aproape ca și cum ar fi „unul din familie”, cu un stil inconfundabil, zâmbitor și „primitor”, însoțit de simpatie, ușurință și ironie la fel de inconfundabile”. „Calități umane și profesionale - conchid directorii companiei - care rămân un patrimoniu prețios al serviciului public”.