A murit un legendar general din serviciile de informații

A murit un legendar general din serviciile de informații

A murit un legendar general din serviciile de informații. Este vorba despre fostul prim-adjunct al SRI, Victor Marcu.

Aurel Rogojan: Frontul nevăzut a mai pierdut un veteran

General-maior în retragere, VICTOR MARCU, fost prim adjunct al directorului Serviciului Român de Informații ( 1992- !995 ) a încetat fulgerător din viață în noaptea de 18/19 decembrie 2023.

Născut la 28 iunie 1943 în  Moroieni-Dâmbovița din părinți țărani, a cunoscut de mic copil viața grea și cu multe privațiuni din lumea satului românesc supus tranformărilor dictate de contextul istoric al sovietizării României, localitatea natală aflându-se în zonă de ocupație militară.

După absolvirea unei școli profesionale , în paralel cu activitatea în fabbrică a urmat studiile liceale, iar în perioada 1965-1968 a frecventat cursurile Școlii Miitare de Ofițeri Activi a Ministerului de Interne, iar în anul 1970 a absolvit Facutatea de Științe Juridice a Universității din București.

Ne puteți urmări și pe Google News

Activitatea la contraspionajul economic

Ca ofițer de informații pentru securitate națională  și-a desfășurat activitatea în domeniul contraspionajului economic ( 1968-1972 ), iar următorii 20 de ani în Serviciul Extern al Securității României.

Neacomodări de principii fundamentale  cu directorul Serviciului de Informații Externe l-au determinat să se transfere la Serviciul Român de Informații, fiind numit prim adjunct al directorului SRI.

Ca prim-adjunct al directorului SRI a avut contribuții esențiale la consolidarea doctrinar-organizatorică a activității de informații pentru securitate națională în contextul geopolitic al tranziției de la totalitarism către societatea democratică.

Victor Marcu și divergențele cu directorul SRI

Deosebirile fundamentale, până la divergențe, dintre generalul Victor Marcu și directorul SRI cu privire la sistemul viitor de alianțe al României, precum și propensiunea unor membri ai conducerii Serviciului de implicare în activități ce-i plasau în conflicte de interese au dus la îndepărtarea , deloc elegantă, printr-o înscenare tipic  kaghebistă, a generalului din funcția  de prim adjunct al directorului, în luna august 1995

Prin Decretul nr. 70 din 19 aprilie 1996 al Președintelui României Ion Iliescu, generalul Victor Marcu a fost trecut în rezervă.

Gen. Victor Marcu, plâns de camarazi

Generalul Victor Marcu a servit cu credință , temeritate , devotament și onestitate profesională România, a iubit istoria poporului român , a cinstit tradițiile neamului și-a adorat familia și respectat prietenii.

Toți camarazii lui Victor suferă, alături de familia sa îndoliată, greaua și ireparabila pierdere a unui om a cărui înălțare în veșnicie ne va lipsi și nu vom putea crede că nu mai este prinre noi.

Vom păstra vie memoria ta. Drum lin spre astre, iubite camarad.

Aurel I. Rogojan

În 1994, șeful spionilor ruși, Evgheni Primakov (cu spatele), juca șah cu generalul Ion Popescu, adjunct al directorului SRI. Alături de ei, generalul Victor Marcu și colonelul Ion Gherghina, și ei adjuncți ai directorului SRI / sursa foto: arhiva SRI