A murit un actor legendar al României! Doliu uriaș în teatrul românesc

A murit un actor legendar al României! Doliu uriaș în teatrul românesc

Veste neagră pentru lumea teatrului românesc odată cu anunţul dispariţiei actorului Alexandru Brumă.

Alexandru Brumă a fost artist păpușar la Teatrul de Păpuşi Vasilache, din Botoşani, între anii 1959-1998, dar şi societar de onoare al Teatrului Vasilache din 2002.

„Pios omagiu și veșnică recunoștință celui care a fost Alexandru Brumă, actor emblematic al teatrului nostru, Societar de Onoare, un exemplu de profesionalism pentru generații întregi de actori.

Dumnezeu să îl odihnească în pace! Transmitem sincere condoleanţe familiei îndurerate!”, a fost mesajul transmis de colegii săi de la Teatrul pentru Copii și Tineret Vasilache Botoșani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Actorul a fost o prezenţă apreciată de botoşăneni, dovadă fiind comentariile postate pe pagina de Facebook a teatrului de aceia care l-au cunoscut.

„Nu pot să cred această informație tristă căci Bică va rămâne mereu în amintirea mea și a mii de foști copii doar ca un actor dăruit cu neodihna talentului și bucuriei de-a întrupa atâtea personaje credibile.

Drum bun la cer și Domnul să fie cu sufletul tău!”, a spus o doamnă marcată de anunţul negru.

„Dumnezeu să-l ierte! Odihneşte-te în pace, nenea Bică!”, a fost reacţia altei persoane care a apreciat activitatea actorului.

Foto: Alexandru Brumă

„TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET VASILACHE din Botoşani a fost înfiinţat la 1 mai 1953 prin dispoziția Comitetului pentru Artă de pe lângă Consiliul de Miniştri, primul director fiind regretatul Max Weber.

La început s-a numit, în nota epocii, TEATRUL DE PĂPUŞI „CRAVATA ROŞIE”, dar din anul 1973, TEATRUL a preluat numele unei cunoscute păpuşi româneşti, „VASILACHE” .

Cea dintâi premieră a avut loc la data de 25 iunie 1953, cu spectacolul „Micul gâscănel”, în regia Floricăi Teodoru şi scenografia lui Tache Dobrescu.

În cei 67 de ani de activitate, repertoriul a inclus lucrări originale, dar şi multe adaptări după basme şi opere literare româneşti sau străine.

Astfel, se regăsesc prelucrări după Creangă, Eminescu, Sadoveanu, Cezar Petrescu, Victor Eftimiu, Gellu Naum, apoi Swift, Puşkin, Kipling, Oscar Wilde, chiar Shakespeare, Homer, Aristofan, fără să lipsească Fraţii Grimm, Andersen, Charles Perrault şi mulţi alţii.

La realizarea spectacolelor teatrului botoşănean au contribuit regizori şi scenografi binecunoscuţi în perimetrul artei păpuşăreşti din România.

Despre calitatea prestaţiilor păpuşarilor Teatrului Vasilache aduc mărturie numărul impresionant de spectacole şi spectatori, turneele din ţară şi zece state europene, premiile câştigate la festivalurile organizate de teatre de profil, româneşti sau de peste hotare”, se arată în descrierea disponibilă pe teatrulvasilache.ro.

sursa foto