A murit "tatăl" Evenimentului zilei

N-a mai apucat să împlinească 71 de ani. Mihai Cârciog va rămâne în istoria presei ca omul care, împreună cu Ion Cristoiu, a fondat cel mai de succes cotidian românesc.

Mihai Cârciog, omul care alături de Ion Cristoiu a lansat pe piaţa media cel mai de succes cotidian românesc al tuturor timpurilor, "Evenimentul zilei", "Bulina roşie", cum îl porecliseră cititorii, s-a stins din viaţă. Primul patron al ziarului nostru a decedat, după o îndelungată luptă cu cancerul, într-o clinică privată din Viena, loc în care şi-a petrecut ultimii ani din viaţă.

Trupul omului de afaceri şi făcătorului de gazete Mihai Cârciog va fi adus, miercuri, în ţară.

Făcător de gazete

Născut pe 1 octombrie 1940, Mihai Cârciog a terminat Şcoala postliceală tehnică de poligrafie şi Institutul de Educaţie Fizică şi Sport. Cărciog a fost, înainte de 1989, linotipist la Combinatul Poligrafic Casa Scânteii, dispecer la Întreprinderea Poligrafică Filaret, şef serviciu tehnic la Editura Ştiinţifică şi Enciclopedică, tehnoredactor-şef la Editura Sport Turism şi secretar de redacţie la Viaţa Românească, Uniunea Scriitorilor.

La începutul anilor ’90 a înfiinţat revistele "Expres", "Expres Magazin", "Infractorul", "Telegraf" - Constanţa, "Academia Caţavencu", "Cuvântul", "VIP", posturile "Tele 7abc", "SOTI Neptun", "TV89 Timişoara" şi, în vara anului 1992, cotidianul "Evenimentul zilei".

Legenda unchiului bogat

Tipograf de meserie, Cârciog a avut şansa să-i cunoască personal, înainte de Revoluţie, pe mai toţi ziariştii consacraţi ai acelei epoci. Legenda spune că a pornit în afacerea vieţii lui, "Trustul de presă Expres", cu banii unui unchi de-al său bogat, stabilit în Marea Britanie. Ulterior, au fost voci care au spus că, de fapt, ajutorul primit de la această rudă a fost doar o invenţie de a sa pentru a-şi credibiliza afacerea.

"Într-adevăr, mi-a dat câteva sute de lire sterline cu care am cumpărat primele reportofoane, care erau ultimul răcnet atunci. Şi a fost alături şi sufleteşte. Dar, practic, bani de la el nu au intrat în societate", a declarat, în 2007, Mihai Cârciog, în primul şi ultimul său interviu, publicat în Evenimentul zilei.

Şarmant şi bon-viveur prin definiţie a reuşit să-şi apropie cei mai de seamă condeieri ai acelor timpuri, alături de care a scris prima parte din istoria recentă a presei moderne din România.

Mihai Cârciog a fost, ca patron, cu certitudine, cea mai discretă prezenţă din mass-media românească. Niciodată nu s-a auzit în redacţia "Evenimentului zilei", cât timp a fost acţionar, să fi dat vreun telefon sau să intervină pentru a inluenţa apariţia, modul de editare sau blocarea vreunui articol. Şi numai el ştie câte personalităţi din lumea politică l-au contactat în acest sens.

În 1998, Mihai Cârciog a cesionat o parte a pachetului majoritar de acţiuni către trustul de presă german Gruner&Jahr, pentru ca în 2002 să vândă acestora toate acţiunile pe care le deţinea la Trustul Expres.

Ultima parte a vieţii sale a petrecut-o bolnav, la Viena, loc în care a murit ieri, la vârsta de 70 de ani. Dumnezeu să-l odihnească în pace! PROFESIONIST. Mihai Cârciog a fost unul dintre cei mai discreți patroni de presă "Cristoiu simţea nevoia unui cotidian, dar îi era frică. Nu-i venea să rişte cu un eventual eşec." MIHAI CÂRCIOG (1940-2011)

NU MAI PUTEA!

A ratat ultima întâlnire cu "bulinarii"

Acum o săptămână, peste o sută de foşti jurnalişti ai "Evenimentului zilei", din perioada 1992-1997, am participat la o întrunire colocvială cu Ion Cristoiu, fostul lor redactor şef, "creatorul" Publicistic al fostei "Buline roşii".

Prieten de o viaţă cu fostul patron, Cristoiu ne-a spus că, din cauza bolii, Mihai Cârciog nu a putut veni. Dar ne-a transmis printr-un fost coleg că se simte onorat de invitaţie şi că e cu sufletul alături de noi, de reporterii care au făcut din "Evenimentul zilei cel" mai important brand din presa scrisă post-decembristă.

Mihai Cârciog, omul care a mizat pe talentul şi flerul de mare gazetar al lui Cristoiu, n-a fost un "cârnăţar de presă". Aşa cum îi denumeşte Ion Cristoiu pe majoritatea factorilor de decizie din mass-media autohtonă. A fost susţinut atunci de un alt ex-coleg, Mirel Curea, şi el un apropiat al "boss"-ului, cum i se spunea patronului trustului din care făcea parte şi "Evenimentul zilei".

"Niciunul dintre noi, «bulinarii»", spune Simona Ionescu, fost redactor şef-adjunct al «Bulinei», pe blogul său, "nu ne gândeam, însă că, la fix o săptămână, domnul Cârciog se va stinge la Viena. Măcar aflase că nu l-am uitat, că am fi vrut să fie printre noi, că n-am uitat anii de început ai ziarului său, pe care l-a iubit tot atât cât noi! Fiecare îl vom evoca în suflet, pentru că a fost o prezenţă vie în redacţie".

  • Cornel Nistorescu: "Mihai Cârciog, un supravieţuitor de cursă lungă"
  • Dan Andronic, despre Mihai Cârciog: "Cel mai discret patron de presă din România"

În 2007, la 15 ani de la fondarea ziarului "Evenimentul zilei", Mihai Carciog vorbit pentru EVZ.

"EVZ a devenit un drog. Erau soţ şi soţie care nu aveau răbdare să cumpere unul ziarul şi să-l citească pe rând. Îl cumpărau amândoi, pentru că devenise un drog", spunea Mihai Carciog, în noiembrie 2007, când ziarul ajunsese la numărul 5000. Citeşte AICI un interviu-eveniment