A MURIT PRUTEANU

A MURIT PRUTEANU

George Pruteanu (61 de ani), profesor universitar, lingvist, politician şi critic literar, s-a stins din viaţă aseară, la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Capitală, în urma unui infarct miocardic.

El a fost internat în urmă cu două zile, după ce a avut dureri mari în piept. „Suferise un infarct de proporţii mai mici. A insistat să îl externăm, dar la rugăminţile familiei şi ale medicilor, a rămas până la urmă în spital”, ne-a declarat Mircea Ungureanu, purtătorul de cuvânt al Spitalului „Sf. Pantelimon”.

Deşi a fost ţinut sub tratament, pacientul a suferit un al doilea infarct. „De data aceasta a fost unul masiv. A fost resuscitat, însă fără succes. Cordul său nu a mai pornit, iar la ora 20.00 s-a constatat decesul”, a mai declarat Mircea Ungureanu.

Era cunoscut ca fiind un fumător înrăit, avea colesterolul crescut şi un ritm de viaţă trepidant.

Ne puteți urmări și pe Google News

CV

George-Mihail Pruteanu a fost profesor universitar, politician şi critic literar român.

Doctor în filosofie,Pruteanu şi-a început activitatea literară în 1972. A scris articole şi eseuri pentru revistele Convorbiri literare, Cronica, România literară, Contemporanul, iar după Revoluţia din 1989, a continuat să lucreze ca jurnalist şi critic literar pentru Expres, Evenimentul Zilei, Dilema.

Între anii 1995-1999, el a fost realizatorul emisiunii care l-a consacrat: "Doar o vorbă să-ţi mai spun",devenită ulterior "Doar o vorbă săţ-i mai spun", emisiune pentru care a primit de două ori Premiul APTR (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România) şi premiul “Media”“cinci minute de televiziune”.

În 1996 a fost ales ca senator de Constanţa al Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat în Senatul României, dar a demisionat în 1998. În 2000 a fost ales din nou în funcţia de senator de Bistriţa-Năsăud, din partea Partidului Social Democrat. În 2003, a demisionat din PSD şi s-a alăturat Partidului România Mare, candidând pentru Senat din partea Sucevei.

Pruteanu a introdus un proiect de lege în 1997, devenit cunoscut ca "Legea Pruteanu", care cere ca toate textele publice în limbi străine să conţină şi traducerea în limba română. Legea (500/2004) a fost adoptată de parlament şi promulgată în 2004, într-o variantă modificată, care nu conţine sancţiunile prevăzute în proiectul iniţial.

Critic faţă de industria mediatică, de divertisment şi faţă de manele, George Pruteanu a militat public împotriva "gunoaielor" din industria de divertisment, referindu-se în special la programele de televiziune şi la manele.

George Pruteanu a decedat la 27 martie 2008 la Bucureşti, în urma unui infarct miocardic.