Evenimentul Zilei > Social > A murit profesorul genial al României. A creat ceva nedescifrat nici măcar în 2020
A murit profesorul genial al României. A creat ceva nedescifrat nici măcar în 2020

A murit profesorul genial al României. A creat ceva nedescifrat nici măcar în 2020

Toamna, anotimpul pe care îl iubea cel mai mult, l-a răpit dintre noi pe excepţionalul profesor de chimie Gheorghe Cuzincu.

La 15 septembrie, cel care a rămas pe vecie în memoria Liceului Mihail Kogălniceanu din Vaslui era celebru pentru intransingenţă care i-a marcat cariera.

În acest sens, este definitoriu un episod derulat în timpului regimului comunist, unul de tristă amintire în istoria României.

Atunci, el a fost reţinut şi interogat de Securitate pentru că n-ar fi vrut să ţină cont de neputinţa unui elev care era fiul unui greu din Partidul Comunist Român.

Astfel, cel care la 1 septembrie 1965 era numit profesor titular de chimie la liceul din Vaslui (în care a predat până în 2000) a simţit ce însemna nomenclatura vremii.

Securitatea l-a reţinut cât a fost nevoie

Gheorghe Cuzincu era reţinut pentru 24 de ori şi interogat pentru ca fiul – în pericol să rămână corigent – nomenclaturistului să treacă clasă.

Săltat într-o dimineaţă, cadrul didactic a fost condus la sediul Miliţiei pentru că ar fi spus bancuri cu Nicolae Ceauşescu, preşedintele RSR şi liderul PCR.

Totul fusese organizat în cel mai mic detaliu. Profitând de „absenţa” lui Cuzincu, un alt profesor s-a prezentat la oră şi l-a ascultat pe elevul-problemă.

Evident, fiul beizadelei a primit 10, nota maximă care l-a ajutat să obţină media salvatoare.

Celebrul sistem de notare

Despre acest incident s-a vorbit mult în oraş, iar profesorul a devenit unul dintre cei mai respectaţi dascăli, corectitudinea lui devenind proverbială.

De asemenea el era vestit atât în zonă, cât şi în ţară pentru sistemul de notare pe care îl adoptase şi care reprezenta încă o dovadă a corectitudinii sale deja dovedite.

Gheorghe Cuzincu, punea note cu trei zecimale, astfel că în lucrările şi tezele corectate de acesta apăreau note precum 6,123 sau 5,178.

Nici până în zilele noastre nu a putut fi descifrat acel algoritmul ciudat de notare Se ştie doar că pe marginea foii erau trecute tot felul de note şi la final se calcula media.

Cu el, chimia căpăta alte valenţe

Cine a fost elevul său a învăţat chimie la un nivel de olimpiadă, iar cine nu făcea faţă rigorilor nu avea decât să meargă la alt liceu sau la altă clasă.

Profesorul Cuzincu împlinise 79 de ani pe 31 iulie. „S-a născut în județul Iași, la Dobrovăț.

Școala primară și cursurile gimnaziale le-a urmat în comuna Tăcuta, iar cele medii la Liceul Costache Negruzzi din Iaşi.

Studiile superioare le-a absolvit la Facultatea de Chimie din cadrul Universităţii Al. I. Cuza, promoţia 1965, din capitala Moldovei.

A fost numit profesor titular de chimie la Liceul Mihail Kogălniceanu Vaslui, la 1 septembrie 1965, unde a desfăşurat activitatea didactică până la 1 ianuarie 2000.

Foarte respectat în comunitatea didactică

O solidă pregătire de specialitate, pasiunea pentru chimie, virtuţile pe care le-a probat exemplar la lecţii şi la experienţele de laborator au dat consistenţă personalităţiii sale profesionale, impunându-l printre dascălii prestigioşi din liceu.

Afişând constant o ţinută sobră, limbaj adecvat disciplinei, dovedind calm, echilibru şi dialogul bazat pe argumente ştiinţifice au făcut ca profesorul Gheorghe Cuzincu să atragă un număr mare de elevi spre studiul chimiei, în pofida faptului că obiectul nu este uşor accesibil acestora.

Profesorul era obiectiv şi manifesta exigenţă în evaluarea cunoştinţelor copiilor.

A obţinut rezultate strălucite la olimpiadele şcolare, culminând cu cea mai înaltă distincţie obţinută de eleva sa, Turbatu Mihaela, medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Chimie, ediţia 1978, de la Torun din Polonia.

Pregătea elevi care luau medalii la olimpiade

De asemenea, remarcabilă a fost şi participarea la Olimpiada Internaţională de Chimie din Bulgaria, a elevei sale, Camelia Ignat.

Au fost două performanţe de largă notorietate, care au făcut cunoscut liceul în ţară şi peste hotare, dovedind valoarea reală a profesorului Cuzincu Gheorghe şi l-au aşezat în galeria dascălilor celebri care au onorat prestigiul Liceului Mihail Kogălniceanu.

Numeroşi absolvenţi ai Liceului din diferite promoţii care au studiat chimia cu domnul profesor au obţinut rezultate remarcabile la admiterea în diferite facultăţi.

Soţia a fost medic, iar fiul economist

În cei 35 de ani de activitate didactică în liceu s-a bucurat de simpatia colegilor, dar şi a profesorilor de chimie din oraş.

A fost responsabilul cercului pedagogoc al profesorilor de chimie din zona Vaslui, organizând acţiuni ştiinţifice de profil de ţinută.

Caracter integru, exigent cu sine, era apreciat datorită discreţiei, amabilităţii şi politeţii sale.

Căsătorit cu Magdalena Cuzincu, medic, are un fiu economist, fost elev al liceului. Numele său este şi va fi rostit cu sincer respect şi recunoştinţă de generaţiile de elevi şi de colegi”, se arată în monografia liceului.

foto: Gheorghe Cuzincu

sursa: bzi.ro

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: