A murit poetul Lucian Avramescu. Inima acestuia a cedat la 73 de ani

foto: revistatango.ro

Poetul Lucian Avramescu a fost găsit mort duminică, în casa pe care o avea în comuna prahoveană Sângeru. Conform ultimelor informații, el a fost găsit în stare de inconştienţă, în stop cardio-respirator.

Medicii sosiți la fața locului au încercat să îl resusciteze, dar eforturile lor nu au avut niciun efect. Lucian Avramescu este cunoscut și pentru cariera de jurnalist și s-a născut în comuna Sângeru, judeţul Prahova, la 14 august 1948.

Omul de cultură prahovean a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură a Universităţii din Craiova, pe care a absolvit-o în 1971, cu o licenţă în arhitectura peisageră.

Conform informațiilor din "Dicţionarul general al literaturii române", el s-a reorientat ulterior spre cursurile Facultăţii de Jurnalism, din cadrul Universităţii din Bucureşti.

În 1967 a fost consemnat debutul său, cu poezie şi reportaje, în "România literară" şi "Luceafărul". Datorită calităților sale, Lucian Avramescu a condus cenaclul "Serbările Scânteii Tineretului" până în 1985.

Fondatorul Agenţiei de ştiri A.M. Press

foto: AM Press

De asemenea, a lucrat ca ziarist la "Orizont" (Râmnicu Vâlcea, 1975), în timp ce la "Scânteia tineretului"  a fost redactor-şef adjunct. A mai activat la "Suplimentul literar-artistic al 'Scânteii tineretului'" (1986-1989) şi la "Tineretul liber", ziar înfiinţat la 22 decembrie 1989.

După Revoluție, numele cunoscutului poet a fost în prim-plan mai ales după ce a fondat Agenţia de ştiri 'A.M. Press' (1991). La acea vreme a fost prima agenţie de presă cu capital privat înfiinţată după 1989.

De-a lungul anilor, el a  publicat volume de versuri, note de călătorie, antologii, eseuri şi pamflete jurnalistice. Volumele: "Poeme" (Bucureşti, 1975), "Stele pe dealuri" (Craiova, 1976), "Transplantul de albastru" (Bucureşti, 1976), "Un liber albatros" (Bucureşti, 1978), "Ei, aş, spunea poetul" (Bucureşti, 1980), "Nu cer iertare" (vol. I-III, Bucureşti, 1981-1985), "Bună seara, iubito" (vol.I - 1986), vol. II - 2000) sunt reprezentative acesta.

Membru cu vechime în Uniunea Scriitorilor

Conform Agerpres, volumul "Ciorne", editat de A.M. Press și care reuneşte materiale semnate de Lucian Avramescu apărute în ziarul "România liberă", a fost lansat în 2002, în cadrul Târgului Internaţional "Gaudeamus - carte de învăţătură".

În 2011 apare și volumul de poezii "Poetul ca o casă în flăcări". Este important de menționat că Lucian Avramescu a fost acceptat în Uniunea Scriitorilor din România încă din 1979.

Mai mult, el a fost distins cu premiul de debut pentru poezie acordat de Editura Albatros (1975) şi Premiul pentru scriitorii tineri (1979). A primit și cu Premiul "Geo Bogza" în cadrul Premiilor Uniunii Ziariştilor Profesionişti pentru activitatea jurnalistică din 2002.

La a XX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie "Nichita Stănescu" (martie 2008), poetul a primit Premiul de Excelenţă "Nichita Stănescu". A fost o festivitate organizată de Primăria Municipiului Ploieşti.