A murit Michelangelo Antonioni!

A murit Michelangelo Antonioni!

Regizorul italian a decedat aseara, in jurul orei 20.00, informeaza Corriere della Sera.

Cineastul a incetat din viata la varsta de 95 de ani, la resedinta sa din Ferrara. Funeraliile vor avea loc joi, la Ferrara.

S-a lansat cu filmul "Cronica unei iubiri" (1950), iar printre creatiile sale cele mai cunoscute se numara "Aventura", "Blow-Up" si "Desertul rosu".

Michelangelo Antonioni s-a nascut la 29 septembrie 1912, la Ferrara si si-a facut studiile la Bologna, specializandu-se in economie si comert. Si-a inceput cariera in calitate de critic de cinema, scriind pentru diverse publicatii si criticand dur comediile italiene ale anilor '30, apoi s-a transferat la Roma, unde a fost unul dintre colaboratorii cineastului Roberto Rossellini.

Ne puteți urmări și pe Google News

Antonioni a lucrat ca scenarist la "Caccia tragica" a lui Giuseppe De Santis (1946) si la "Sceicco bianco" a lui Federico Fellini (1952) si si-a terminat primul sau documentar, "Gente del Po", in 1947.

Primul sau film de fictiune, "Cronica unei iubiri", a fost realizat in 1950, acestuia urmandu-i "I vinti" (1952) referitor la criza tinererului european si "La signora senza camelia" (1953) despre lumea cinematografiei.

"Le amiche" (1955) si "Il grido" (1956) au fost filmele care au precedat o productie considerata actualmente o capodopera, "Aventura" (1959), film care a suscitat reactii diferite la Cannes.

Au urmat "La notte" (1960) si "L'eclisse"/"Eclipsa" (1962), cu Monica Vitti. Tot aceasta actrita a interpretat si rolul principal din "Desertul rosu" (1964), care a insemnat trecerea la filmul color.

Potrivit La Reppublica, cu urmatoarele sale filme, Antonioni a prezentat viziunea sa asupra societatii internationale: "Blow-Up" (1966), a carui actiune se deruleaza in Marea Britanie si care a castigat Palme d'Or la Festivalul de la Cannes, si "Zabriskie Point" (1970), care se axeaza pe atmosfera vremii in Statele Unite, tineretul rebel si muzica rock (film celebru prin scena finala in care explodeaza muzica Pink Floyd).

In 1982, a filmat "Identificazione di una donna" cu Tomas Milian. A revenit pe platoul de filmare la mijlocul anilor '90, cand a turnat "Al di là delle nuvole".

Michelangelo Antonioni a obtinut doua nominalizari la Oscar pentru filmul-cult "Blow-Up" si a primit un premiu onorific din partea Academiei Americane de Film pentru intreaga sa cariera, in 1995.