A murit! Lacrimi de tristeţe pentru cel mai mare sociolog din România

A murit! Lacrimi de tristeţe pentru cel mai mare sociolog din România

Președintele Asociației Române de Sociologie, Sorin Cace, a anunţat pe pagina oficială a instituţiei că cel mai mare sociolog din ţară, Iancu Filipescu, a murit vineri, la vârsta de 71 de ani.

Iancu Filipescu a fost autorul Istoriei Sociologiei Românești, cea mai importantă scriere în acest domeniu.

Mesajul de adio, al lui Sorin Cace:

„Plecarea dintre noi a sociologului Iancu Filipescu lasă un gol în sociologia românească. Contribuțiile sale la cunoașterea istoriei sociologiei din România au reprezentat o prioritate a activității științifice desfășurate de-a lungul vieții.

Ne puteți urmări și pe Google News

Perseverența și dăruirea prin care a adus către publicul specializat, și nu numai, activitatea sociologilor din perioada interbelică au fost calitățile deosebite ale domnului Iancu Filipescu.

Asociația Română de Sociologie, prin membrii săi, aduce un profund omagiu colegului și prietenului Iancu Filipescu.

S-a stins unul dintre marii sociologi români contemporani. O spun din toată inima. Stilul sociologului Iancu Filipescu a fost unic. Iancu a trăit sociologia. Iancu, poate cel mai mult dintre sociologi, a vorbit cu inima despre sociologie. A fost un erudit al istoriei sociologie românești. Un excelent coleg.

Am lucrat cu Iancu la două proiecte. Primul, între 1980-1989 la Institutul Politehnic București, am introdus împreună cursurile de sociologie industrială și, tot împreună, am publicat Manualul de Sociologie Industrială. Foarte mulți ingineri l-au avut profesor pe Iancu Filipescu, care i-a ajutat să înțeleagă mai bine profesia lor și societatea în care trăiesc.

Apoi, în anii în care Iancu a lucrat la Institutul de Cercetare a Calității Vieții, am realizat împreună Istoriei Sociologiei Românești: 1900-2010, o carte care cu greu ar fi putut fi făcută fără erudiția de excepție a lui.

Pierdem un prieten, un sociolog, un coleg, dar și o „memorie" unică a sociologiei Românești”, a scris Cătălin Zamfir