A murit Hrisostom al II-lea, lider al Bisericii Ortodoxe din Cipru și contestatar al lui Putin

Hrisostom al II-lea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului

Potrivit unui anunț al Arhiepiscopiei, Preafericitul Părinte Hrisostom a decedat luni, 7 noiembrie, la ora 6.40.

Preafericitul Părinte Arhiepiscop Hrisostom al II-lea, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe a Ciprului, a adormit murit luni dimineață la vârsta de 81 de ani după o îndelungată suferință. Potrivit unui anunț al Arhiepiscopiei, Preafericitul Părinte Hrisostom a decedat luni, 7 noiembrie, la ora 6.40, scrie basilica.ro.

„Preafericitul a adormit în pace după ce a înfruntat cu curaj, răbdare și determinare creștină încercarea bolii sale. Ceea ce am trăit toți cei care i-am fost aproape în orele dificile ale bolii lui a fost smerenia lui, noblețea sufletului său și profunda sa credință, precum și grija pentru turma lui”, se menționează în anunțul semnat de medicii care l-au îngrijit pe Arhiepiscopul Hrisostom.

„Preafericitul a fost o figură proeminentă și importantă a Bisericii Ciprului”, transmit medicii Iosif Kasios, Dimitris Papamihail, Petros Agathanghelou și Mihalis Protopapas. Medicii au mărturisit că vor fi însoțiți mereu de „dreptatea, bunătatea, noblețea și zâmbetul” Arhiepiscopului.

Arhiepiscopul Hrisostom s-a născut la data de 10 aprilie 1941 în satul Tala, regiunea Paphos, Cipru. A fost întronizat în demnitatea de Arhiepiscop al Noii Justiniane și întregului Cipru în data de 1 octombrie 2006. Biserica Ortodoxă a Ciprului este o Biserică Autocefală iar teritoriul său este format din insula Cipru. Autocefalia Bisericii Ciprului a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Efes în 431.

A condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina

Arhiepiscopul Hrisostom a condamnat ferm invazia Rusiei în Ucraina, declarând că „nu există nici o scuză” ca președintele rus Vladimir Putin să „distrugă o țară, să o facă una cu pământul, să omoare oameni”.

Arhiepiscopul s-a întrebat retoric, în cadrul unui interviu de televiziune, dacă liderul rus are bun simț. El a adăugat că ar fi primul care ar binecuvânta un război defensiv, dar că egoismul, dacă nu cumva tradus prin prostie, conducerii ruse nu cunoște limite.

Arhiepiscopul Hrisostom a pus sub semnul întrebării îmbrățișarea creștinismului ortodox de către Putin, inclusiv sinceritatea pelerinajelor acestuia la Iordan, subliniind că nu există nici o logică în ceea ce face președintele rus în Ucraina, acțiunile lui Vladimir Putin arătând că el nu este creștin.