A murit Gheorghe Tinca, primul ministru al Apărării după Revoluție

A murit Gheorghe Tinca, primul ministru al Apărării după RevoluțieSursa foto: Dreamstime.com

Gheorghe Tinca, primul ministru al Apărării, după revoluția din 1989, s-a stins din viață.

A murit diplomatul Gheorghe Tinca

Anunțul despre decesul fostului politician a fost dat de jurnalistul Radu Tudor.

„O veste tristă: a murit diplomatul de carieră Gheorghe Tinca, primul Ministru al Apărării civil după decembrie 1989. În mandatul său s-au stabilit primele contacte oficiale între România și NATO. Avea 82 de ani și o carieră de profesionist în Ministerul Afacerilor Externe, cu gradul diplomatic de ambasador, ocupând funcții de director, director general și secretar de stat. Dumnezeu să-l odihnească!”, a scris Radu Tudor pe Facebook.

Gheorghe Tinca

Sursă foto: Facebook

Cine a fost politicianul

Gheorghe Tinca s-a născut pe 21 septembrie 1941 în București. A absolvit Facultatea de Drept a Universității București, în 1964, și apoi a studiat relațiile internaționale (1965-1966). A trecut prin rangurile MAE, fiind trimis la post în Geneva (1972-1979) și New York (1982-1987), dar și prin câteva însărcinări ale MAE în conducerea organizațiilor internaționale. În 1991 a fost numit secretar de stat pe probleme de control al înarmării și dezarmare. Tinca a fost și secretar de stat pentru Orientul Mijlociu, Africa și America Latină și, în același timp, a fost director pentru afaceri multilaterale, din ianuarie 1993 până a fost numit ministru al Apărării.

Numirea unui civil în fruntea Ministerului Apărării Naționale, pare acum o normalitate, însă după Revoluție era o mișcare politică ieșită din comun. În data de 6 martie 1994, după ce postul a fost părăsit de ultimul militar care a condus ministerul, generalul Niculae Spiroiu, premierul de atunci, Nicolae Văcăroiu, l-a numit pe diplomatul Gheorghe Tinca să preia funcția. Coaliția de guvernare care susținea cabinetul Văcăroiu era formată (neoficializată, dar transparentă) din PDSR, Partidul România Mare, Partidul Socialist al Muncii și Partidul Unității Națiunii Române. Președinte era Ion Iliescu care, în 1991, semnase un tratat cu Rusia, dar acesta nu fusese ratificat în Parlament.

Momentul numirii lui Gheorghe Tinca la conducerea Ministerului Apărării era unul delicat pentru țara noastră, pentru că România avea atunci de ales dintre NATO și Rusia.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News