A murit un muzician american celebru. O formă rară de cancer l-a răpus pe Chick Corea

Veste neagră pentru fanii jazz-ului: legendarul pianist american Chick Corea a murit recent din cauza unei forme rare de cancer.

A murit Chick Corea. Muzicianul care a dus jazz-ul spre o formă mai liberă (jazz fusion) a murit marţi, la vârsta de 79 de ani. Conform comunicatului publicat joi pe pagina sa de Facebook, Chick Corea a lăsat un mesaj înainte de a se stinge.

„Vreau să le mulţumesc tuturor celor de-a lungul călătoriei mele care au făcut ca focul muzical să se păstreze aprins. Am speranţa că cei care au o idee bună să cânte, să scrie, să interpreteze ceva, o vor face.

Dacă nu pentru ei înşişi, atunci pentru noi ceilalţi. Nu numai că lumea are nevoie de mai mulţi artişti, ci este, de asemenea, mai distractiv”, au transmis celebrul jazzman.

A murit Chick Corea. A fost o formă rară de cancer

Forma rară de cancer a muzicianului a fost descoperită abia recent, iar evoluţia galopantă a bolii nu i-a lăsat nicio şansă artistului. Pentru cei care sunt mai puţin familiarizaţi cu Chick Corea, trebuie spus că el a fost şi compozitor.

Un pionier al claviaturii electrice şi electronice, americanul a fost unul dintre cei mai influenţi pianişti ai secolului al XX-lea. În acest top select, alături de el se mai regăsesc Herbie Hancock şi Keith Jarrett.

Piese precum Spain, 500 Miles High sau La Fiesta au devenit clasice şi evocă perfect virtuozitatea lui Chick Corea.

Chick Corea, începuturile unei legende

Chick Corea a fost născut la 12 iunie 1941 în Chlesea, Massachusetts. Pasiunea pentru muzică i-a fost insuflată de familie, el fiind fiul unui trompetist de jazz. Încă de mic a învăţat să cânte la pian.

Stăpânea claviatura încă înainte de a şti să citească. În jurul vârstei de 11 ani s-a apucat de baterie. După absolvirea liceului, s-a înscris la Universitatea Columbia din New York.  Momentul care i-a schimbat viaţa s-a consumat în clubul de jazz Birdland

Într-o seară, a mers acolo şi i-a văzut pe trompetistul Miles Davis şi pe saxofonistul John Coltrane interpretând The Dead Leaves. „După aceea, de ce aş mai fi vrut să studiez istoria civilizaţiei occidentale?”, a dezvăluit el în 2019.

Abandonează studiile şi după ce a luat în calcul o carieră de baterist, este angajat de saxofonistul Stan Getz. Urmează participarea la mai multe proiecte.

Înregistrează primele sale albume solo la sfârşitul anilor 1960, în special Is, unde dă frâu liber improvizaţiei.

Un alt moment-cheie în cariera lui Chick Corea

În 1968, la un concert la Baltimore (Maryland), înlocuieşte pe nepregătite un alt pianist de renume, Herbie Hancock. Era  grupul format de Miles Davis.

„Cântă doar ce auzi”, i-a spus Davis. „Asta chiar m-a eliberat. Pentru că eram obişnuit să cânt muzică improvizată”, a explicat el în podcastul din 2019.

Împreună, ei se îndreaptă către o formă de jazz complet eliberată. Nu mai existau repetiţii în prealabil, iar fiecare muzician dă propria interpretare temei. Spontaneitatea este esenţială.

Miles Davis şi Chick Corea, părinţii stilului jazz fusion

Miles Davis va înregistra împreună cu Chick Corea câteva dintre albumele sale emblematice. Amintim Bitches Brew (1970), un album revoluţionar, eliberat de canoanele stricte ale jazzului.

Bitches Brew poate fi socotit certificatul de naştere al stilului jazz fusion. Materialul discografic amestecă influenţe multiple, inclusiv rock, funk şi rhythm and blues.

În 1971, pianistul şi-a fondat propriul grup, Return To Forever. Au urmat mai multe albume, concerte şi proiecte, care i-au adus 23 de premii Grammy.

chickcorea