Specialiştii spun că zvonurile nu au fundament ştiinţific - nu faci cancer dacă încălzeşti mâncarea la cuptorul cu microunde.
Internetul e plin de surse care avertizează asupra pericolului pe care îl reprezintă cuptoarele cu microunde.
"Modifică permeabilitatea celulelor, distruge hemoglobinele, favorizează cancerul", sunt câteva dintre zvonurile alarmiste, atribuite unor studii ştiinţifice cu sursă neprecizată.
Fizicienii şi medicii specialişti spun însă că pericolul pentru sănătate reprezentat de cuptorul cu microunde e doar o legendă urbană.
"Au circulat tot felul de zvonuri, cum că undele pun în vibraţie moleculele şi se schimbă proprietăţile alimentelor gătite, inclusiv pentru perioade scurte, cum ar fi încălzirea biberonului, însă acest lucru nu este adevărat. Folosim cuptoarele cu microunde de ceva ani şi nu s-au observat modificări care să dăuneze consumatorului", detaliază Corina Zugravu, medic primar igiena alimentaţiei şi nutriţiei. Puterea e mică, pericolul nu există
Cuptoarele cu microunde folosite în comerţ sunt de fapt nişte megatroane, iar mecanismul nu afectează proprietăţile nutritive ale alimentelor.
"Se accelerează nişte electroni, şi orice sarcină electrică care decelerează emite energie sub formă de unde electromagnetice. În funcţie de puterea emisă, apar diferite efecte. Undele pătrund în alimente cu conductibilitate (ex: carne, aliment cu electroliţi conductori ionici), şi se transferă alimentelor, tranformându-se în căldură", explică Viorel Zâmbreanu, profesor de fizică la Colegiul Naţional "Octav Onicescu" din Bucureşti.
Conform specialiştilor în fizică, modificările suferite de alimente sunt foarte mici, iar studiile arată că nu sunt atât de importante încât să aibă un impact asupra sănătăţii oamenilor.
"Pentru a fi un pericol, ar trebui ca puterea radiaţiei să fie foarte mare şi să se producă radicali liberi, adică să se desfacă anumite molecule şi să se recombine altfel decât erau iniţial. Puterea radiantă a cuptoarelor e de maximum 1.000 de waţi, iar pentru a se produce radicali trebuie să fie în jur de 2.000 de waţi radianţi", completează profesorul Viorel Zâmbreanu.
Modern vs clasic
Specialiştii susţin că, dimpotrivă, cuptoarele cu microunde au unele avantaje faţă de cuptoarele clasice pentru că nutrienţii din alimente se menţin mai bine.
Distribuţia temperaturii depinde de distribuţia apei şi grăsimii, existând totuşi un risc: pot exista zone unde temperatura să nu fie suficient de ridicată şi să supravieţuiască microbi, mai ales că durata preparării e mult mai mică.
"Modalitatea de încălzire e diferită faţă de cea tradiţională, alimentele încălzindu- se dinspre interior spre exterior. În plus, s-au înregistrat câteva cazuri de salmonella, mai ales la copii, după ce au mâncat carne nepreparată corespunzător", completează Corina Zugravu.
Însă, datorită faptului că mâncarea la microunde necesită mult mai puţin timp pentru preparare nu se distrug vitaminele (în special vitamine din complexul B) şi alţi nutrienţi la fel ca la cuptorul clasic.
GHID DE UTILIZARE
Acoperiţi mâncarea şi nu folosiţi metale
Concluzia specialiştilor este că pericolele cuptorului cu microunde sunt provocate tot de către cei care îl întrebuinţează.
"Dacă mâncarea este acoperită, nu există niciun risc. Nu se folosesc metale pentru că fac scântei. Singurul risc posibil ar fi ca undele să scape în afara aparatului, putând să ardă ochii, însă aparatele de pe piaţă nu permit acest lucru", mai spune Corina Zugravu.
Ipotezele despre celulele roşii şi albe, permeabilizarea peretului celular, precum şi apariţia celulelor canceroase rămân doar mituri. Şi majoritatea ghidurilor de utilizare atrag atenţia asupra unor pericole legate de folosirea improprie sau neglijentă a cuptorului cu microunde, care pot duce la arsuri, opăriri sau incendii.