A lăsat o avere incalculabilă! E poate cel mai cunoscut american din istoria omenirii

A lăsat o avere incalculabilă! E poate cel mai cunoscut american din istoria omenirii

Înainte de a muri la 16 decembrie 1980, când avea 90 de ani, Harland Sanders nu bănuia că avea să lase în urmă o idee de afaceri care generează profituri de miliarde de dolari pe mapamond.

Azi, KFC e deţinută de Yum! Brands, Inc., care deţine peste 50.000 de restaurante în mai mult de 150 ţări de când a cumpărat afacerea de la PepsiCo, în 1997.

În 2013, KFC înregistra la nivel global vânzări de 23 miliarde de dolari şi aducea profituri colosale proprietarilor şi celor care deţineau afacerea în franciză.

Nimic din cele enumerate n-ar fi existat fără geniul lui Harland Sanders, născut în urmă cu 130 de ani în Henryville, Indiana.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 9 septembrie 1890 apărea pe lume antreprenorul şi fondatorul lanţurilor de fast-food Kentucky Fried Chicken (KFC).

N-a avut deloc o viaţă uşoară şi ferită de tot felul de provocări: la 6 ani, tatăl său a murit, iar Sanders a avut grijă de ceilalţi doi fraţi mai mici.

Astfel şi-a dezvoltat talentul în bucătărie, în care intra regulat pentru a pregătit mâncarea familiei.

Nu-i de mirare că la 7 ani ştia deja să pregătească tot felul de meniuri regionale, dar nici că la 10 a avut prima sa slujbă, muncind la o fermă din apropiere, pentru doi dolari.

La 15 ani devenea conductor de tramvai, iar la 16 ani a fost soldat în Cuba timp de 6 luni. Din devenirea lui ca om nu lipseşte nici postul de pompier pe calea ferată.

În cele din urmă, sudistul a studiat Dreptul prin corespondenţă, domeniu în care ulterior a şi activat o perioadă.

Pentru a-şi câştiga existenţa, el a vândut asigurări, a lucrat pe un vapor ce naviga pe râul Ohio, dar a vândut şi cauciucuri.

Odată ce a reuşit să pună nişte bani deoparte, Sanders a deschis la 40 de ani o benzinărie în Corbin, Kentucky. Acolo le pregătea călătorilor înfometaţi pui prăjit.

Din cauza faptului că nu exista un restaurant, acesta îi servea pe călători la masa din locuinţa sa.

Uşor, uşor, localul său a devenit din ce în ce mai cunoscut, fapt care l-a determinat să se mute la un motel cu restaurant, unde putea servi 124 de persoane deodată.

El şi-a perfecţionat reţeta puiului timp de 9 ani şi cei curioşi au aflat că folosea o reţetă cu 11 ierburi şi condimente diverse, care şi în prezent este exploatată de KFC.

Pentru dezvoltarea bucătăriei regionale, guvernatorul Ruby Laffoon i-a acordat titlul onorific de „Colonel al statului Kentucky” în 1935.

Aşa s-a creat legendara imagine a colonelului Sanders de pe sigla KFC. Totuşi, provocarea a venit la începutul anilor '50, când o nouă şosea interstatală era planificată să traverseze oraşul Corbin.

Cum asta îi afecta afacerea, Sanders şi-a scos la licitaţie activitatea şi s-a dedicat concesionării acesteia.

Luând Statele Unite ale Americii la pas, el a ajuns din restaurant în restaurant şi a gătit puiul după reţeta sa pentru patroni şi angajaţi.

Dacă reacţia lor era favorabilă, se stabilea o înţelegere prin care patronul restaurantului trebuia să îi dea Colonelului 5 cenţi pentru fiecare bucată de pui vândută după reţeta sa.

N-a trecut mult timp şi în 1964, puiul pregătit după reţeta lui se vindea în peste 600 de restaurante din SUA şi Canada. Tot atunci, el a cedat drepturile de pregătire a puiului.

Beneficiarii? Un grup de investitori care îl includea şi pe John Y. Brown Junior, care mai târziu a fost guvernator al statului Kentucky (1980-1984).

Atât de bun era puiul prăjit, încât Colonelul Sanders ocupa locul 2 în rândul celor mai populare personalităţi din SUA în 1976, conform unui sondaj.

Succesul era asigurat: societatea pe acţiuni Kentucky Fried Chicken s-a dezvoltat rapid, iar în ianuarie 1969 a fost listată la bursa din New York.

Cum era firesc, au apărut şi mai multe restaurante, iar peste 3.500 de unităţi din întreaga lume au început să opereze sub licenţă când Heublein Inc a achiziţionat KFC Corporation pentru 285 milioane dolari.

„KFC a devenit filială a RJ Reynolds Industries, când Heublein a fost achiziţionată de Reynolds în 1982. În 1986, KFC a fost achiziţionată de PepsiCo Inc. pentu 840 milioane dolari”, arată Agerpres.