A început reuniunea în formatul Astana: Întâlnirea delegaţiilor Turciei, Rusiei şi Iranului
- Dragoș Lefterescu
- 16 iunie 2022, 12:59
Delegaţiile ţărilor garante, Turcia, Rusia şi Iran, participă la a 18-a reuniune a formatului Astana, care se desfăşoară în capitala Kazahstanului, Nur-Sultan.
La reuniunea la care Turcia este reprezentată de o delegaţie condusă de ambasadorul Selçuk Ünal director general pe relaţia Siria din cadrul Ministerului de Externe, participă şi delegaţia Rusiei condusă de emisarul special al preşedintelui Federaţiei Ruse, Vladimri Putin, Aleksandr Lavrentiev, şi delegaţia Iranului condusă de consilierul pe probleme politice din Ministerul Afacerilor Externe al Iranului, Ali Asgar Hadji, scrie Cumhuriyet.
De asemenea, la această reuniune vor fi prezenţi şi delegaţiile conduse de adjunctul ministrului de externe al Siriei, Ayman Susan, şi delegaţia opoziţiei militare condusă de Ahmad Tuma.
Emisarul special al Naţiunilor Unite pentru Siria, Geir O. Pedersen, este reprezentat de Robert Dunn, responsabil cu problemele politice, iar dintre ţările care au participat până acum cu statut de observator, Iordania, Irakul şi Libanul, de această dată este prezentă doar delegaţia Iordaniei.
La reuniunea care se va desfăşura pe parcursul a două zile, vor fi discutate probleme precum situaţia umanitară şi socio-economică din Siria, eforturile Comitetului Constituţional de la Geneva, măsurile sporite de siguranţă, eliberarea prizonierilor şi acţiuni pentru căutarea persoanelor dispărute.
„Situaţia din Siria s-a tensionat”
Înaintea reuniunii, Aleksandr Lavrentyev a declarat presei că situaţia din Siria s-a tensionat şi a adăugat: "Majoritatea vorbeşte despre scăderea interesului faţă de Siria din cauza operaţiunii speciale a Rusiei în Ucraina. În ciuda acestui fapt, criza din Siria continuă să rămână o prioritate pentru politica externă a Rusiei."
Lavrentyev a subliniat că astăzi se întâlneşte cu colegii lui din Turcia şi Iran pentru a rediscuta problemele care au fost abordate şi anterior pentru ca viaţa sirienilor să fie una mai uşoară şi a adăugat: "Gândiţi-vă la situaţia de pe teren din Siria. Odată cu declaraţia preşedintelui Recep Tayyip Erdoğan, că va lansa o operaţiune militară împotriva grupărilor kurde pe care acesta le numeşte terortiste, în nordul Siriei, această situaţie a devenit una şi mai complicată."
De asemenea, Lavrentyev a continuat: "Credem că /operaţiunea militară a Turciei/ nu este un pas raţional pentru că ar putea favoriza escaladarea tensiunii şi declanşarea unor noi confruntări în Siria. Lansăm un apel colegilor noştri turci pentru a încerca să soluţionăm această problemă pe calea dialogului între părţile implicate".
„Situaţia refugiaţilor este o probelma importantă”
Aleksandr Lavrentyev a subliniat că în cadrul reuniunii vor aborda şi situaţia refugiaţilor sirieni şi a adăugat: "Această problemă este una importantă. În unele ţări atitudinile faţă de refugiaţi se schimbă. În special Libanul se pronunţă pentru alocarea de fonduri pentru reîntoarcerea refugiaţilor în ţările lor, şi nu pentru alocarea acestor fonduri în scopul asigurării condiţiilor de trai în ţările în care se adăpostesc."
Lavrentyev a atras atenţia că trebuie creat un nou spaţiu pentru Comitetul Constituţional Sirian în urma pierderii de către oraşul Geneva a neutralităţii sale şi a continuat: "Pentru delegaţia rusă este destul de dificil să lucreze în Geneva. Vom aborda acest subiect în cadrul discuţiilor în formatul Astana." (Traducerea: Emel - Birgül Mauki, RADOR)