A început războiul pentru tehnologia 6G

Nici nu a apucat încă tehnologia 5G să fie implementată, că se pregătește deja terenul pentru 6G.

Competitorii din sectorul telecomunicațiilor au de pe acum în laboratoarele lor proiectele pentru viitoarea generație de telefonie mobilă, așteptată pentru 2030.

La ce bun să ia startul atât de devreme, când nici măcar tehnologia 4G nu este funcțională peste tot în lume, iar 5G se află încă la început?

Mai întâi, pentru că este nevoie de timp pentru a dezvolta o nouă generație de telefoane mobile. Apoi, pentru că normele de telefonie mobilă fac obiectul unor lungi negocieri internaționale, în special în cadrul 3GPP (3rd Generation Partnership Project).

Trei blocuri rivale

Or, pentru a conta în aceste negocieri și a reuși să impui propriile tehnologii întregului sistem, este nevoie de un proces de cercetare și dezvoltare solid, de depunerea brevetelor, de impunerea punctelor de vedere.

Trei blocuri rivale se luptă pentru întâietate: Statele Unite, China și Europa. Consecințele depășesc domeniul telecomunicațiilor, practic fiind interesate toate companiile, scrie AFP.

În Europa, proiectul Hexa-X dedicat 6G a primit o finanțare din partea Comisiei Europene la începutul lui decembrie. În fruntea proiectului, a fost plasată compania Nokia, secondată de Ericsson. Circa 20 de companii fac parte din proiectul Hexa-X.

„Nokia a fost în avangarda comercializării fiecărei generații de telefonie fără fir, de la primul apel GSM la rețelele 5G, trecând prin rețelele 4G”, amintește Stéphane Le Calme pe site-ul Developpez.com.

SUA vs. China

Însă Europa este cu un pas în spatele Statelor Unite și Chinei, care s-au lansat în cursă cu un an înainte. Beijingul a înființat un prim grup de cercetare în domeniul 6G în noiembrie 2019.

Chinezii au ambiția să-și păstreze poziția fruntașă în domeniul telecomunicațiilor. În noiembrie 2020, ei au lansat primul lor satelit 6G.

În ceea ce-i privește pe americani, deși aceștia nu dispun de fabricanți de echipamente telecom, sunt foarte puternici în industria sectorului, în special ca fabricanți de cipuri. Qualcomm este un actor important în domeniul standardelor mondiale. Editorii de soft-uri americani se află și ei în vârful domeniului.

În paralel cu dezvoltarea 6G, generațiile precedente, 4G și 5G, continuă și ele să evolueze. Imperativele de astăzi nu mai sunt cele de ieri. Producătorii sunt constrânși de normele ecologiste tot mai agresive, dar și interesați de fondurile pe care guvernele le acordă pentru „energia verde”, pentru a descoperi și implementa tehnologii cât mai economice și în același timp mai performante.

5G a fost prima generație de telefonie mobilă care să integreze acest imperativ. Se așteaptă ca 6G să meargă mai departe.