Carne de miel din belşug găsiţi în Selgros şi Billa, la verdeţuri stă bine Mega Image, iar la cozonaci italieni - Carrefour. Magazinele s-au aprovizionat deja cu produse specifice Paştelui, iar tendinţele de consum în schimbare ale românilor structurează oferta mult diferit faţă de alţi ani.
Tradiţionalul miel a fost înlocuit în mare parte de curcan şi mititei, oferta de ouă deja fierte şi vopsite este mult mai bogată decât anul trecut, se vând bine şi ouăle de prepeliţă, dar şi drobul şi stufatul deja preparate, cozonacii italieni sunt „vedetele“ acestei săptămâni, iar cei româneşti sunt împachetaţi mai frumos ca până acum, pentru a le semăna întocmai celor importaţi.
În unele magazine, aşa cum este Real, puteţi să primiţi chiar indicaţii despre sortimentul de vin care merge cel mai bine cu preparatele pe care le veţi aşeza pe masa de Paşte. EVZ vă dă ponturi despre cele mai bune preţuri şi cea mai diversificată ofertă în supermarketurile cu acoperire naţională.
Cea mai mare diversitate de carne de miel este în Selgros şi Billa, la verdeţuri stă cel mai bine Mega Image, la cozonaci italieni - Carrefour, iar la cei româneşti - Billa. La Metro sunt cele mai mici preţuri la aproape toate produsele specifice Paştelui, explicaţia fiind că aici totul se vinde la colet. Per total însă, diferenţele de preţ nu sunt mai mari de 2 lei între aceleaşi produse prezentate în diferitele lanţuri de supermarketuri. Mielul, pe cale de dispariţie
O singură carcasă de miel şi doar câteva caserole de anterior de miel se găseau ieri, la prânz, în magazinul Carrefour din Băneasa, când bucureş tenii deja începuseră cumpă răturile pentru Paşte.
Potrivit reprezentantului magazinului, oferta va fi îmbunătăţită în zilele următoare, însă comenzile nu vor fi foarte mari, pentru că acest tip de carne se vinde tot mai prost în ultimii ani. Supermarketul compensează cu o ofertă bogată la produse deja preparate, aşa cum sunt drobul sau stufatul. Un kilogram de drob de miel costă aici 22,9 lei. Nici la Metro galantarul destinat mielului nu era mai plin.
La Selgros, în schimb, se găsesc atât miei întregi, cât şi carcase înjumătăţite şi organe de miel. Doar aici am găsit ieri pulpă de miel, deşi am intrat în magazine ale tuturor lanţurilor din Bucureşti. Kilogramul de pulpă de miel costă la Selgros 19,99 lei, în timp ce carcasa se vindea cu 19,90 lei pe kilogram. Şi la Billa, mielul era diversificat, în timp ce la Kaufland galantarele erau goale. PRODUSE Dulciurile, mititeii, cosmeticele şi plasmele sunt printre cele mai căutate produse. Vânzările vor creşte cu 10% faţă de Paştele trecut Românii îşi permit să cheltuiască mai mult pentru masa de Paşte, însă vânzările magazinelor nu vor fi la fel de mari ca şi cele înregistrate de Crăciun. „Ne aşteptăm la vânzări mai mari cu cel puţin 10% decât de Paşte anul trecut. De obicei, Crăciunul este perioada cu maximum de vânzări dintr-un an, iar Paştele vine pe locul al doilea“, explică Andreea Mihai, directorul de marketing al Carrefour. Reprezentanţii magazinelor se aşteaptă ca în acest an să se vândă cel mai bine dulciurile şi cadourile (plasme, epilatoare, jucării), precum şi produse specifice mai degrabă în perioada vacanţei de vară - mititeii, cârnaţii, berea, barbeque în general.
Cele mai aglomerate zile la cumpărături vor fi miercuri, joi şi vineri. Sâmbătă, magazinele vor avea program scurt şi vor fi deschise până la ora 17.00. Ouă vopsite. Sunt frumos colorate, deja fierte şi costă 6,9 lei la Carrefour, cu doar un leu mai mult decât cele nevopsite. Românii se uită încă cu destul de multă reticenţă la ele şi se întreabă dacă termenul de expirare - de obicei în prima săptămână din mai - este o garanţie destul de bună pentru a le achiziţiona. La Billa, ouăle vopsite vin din Austria şi costă 6 lei, în timp ce la Kaufland costă 6,99 lei şi sunt importate din Germania. Lanţurile cash&carry Selgros şi Metro nu au adus ouă deja colorate. Vopseaua se vinde în medie cu 1,5 lei şi nu sunt diferenţe de preţ între cea roşie şi cea colorată. Cozonaci. Singurul magazin în care se găsesc doar cozonaci româneşti este Kaufland, în timp ce în Carrefour este cea mai bogată ofertă de cozonaci italieni. În medie, cozonacul românesc - acum ambalat în carton, precum cel italian - costă 11 lei, în timp ce cozonacul din import este de două ori mai scump. În unele magazine - Kaufland, Real, Selgros - prăjitura vine la pachet cu o sticlă de vin alb. Verdeţuri. Cele mai bogate oferte sunt în Mega Image şi Selgros. În toate magazinele, roşiile vin din import şi costă în medie 5 lei pe kilogram, în timp ce castraveţii sunt româneşti, din seră, şi se vând cu preţuri între 3,5 (la Carrefour) şi 8 lei pe kilogram (la Billa). Băuturi. Ursus la doză se vinde în Carrefour cu 1,8 lei şi puţin mai scump în toate celelalte magazine. Tot la Carrefour este şi cea mai ieftină apă Borsec (1,59 de lei), în timp ce la Real se găseşte cea mai diversificată ofertă de vinuri. Sec de Murfatlar costă aici 10,9 lei.
LA CUMPĂRĂTURI
Preţuri piperate în pieţele din ţară
Constanţa. În cele mai mari pieţe de aici nu se găsesc pulpă de miel şi cozonac românesc, însă se vinde bine cozonacul italian, cu preţuri între 22 şi 47 de lei. Pătrunjelul şi mărarul sunt mai ieftine decât în Bucureşti (0,5 şi respectiv 0,6 lei), în timp ce vopseaua de ouă costă circa 1,7 lei. Vinul se vinde cu preţuri între 7,5 şi 8 lei pe litru. Timişoara. Dintre toate pieţele din ţară, doar în cele din capitala Banatului se vând ouă de prepeliţă, cu preţuri între 5,5 şi 6 lei caserola. Iepuraşii de ciocolată au preţuri între 5 şi 30 de lei, în funcţie de greutate, în timp ce cozonacul românesc se vinde cu 7 lei. Baia-Mare. Pulpa de miel costă aici 20 de lei pe kilogram, verdeţurile sunt mai scumpe decât în alte pieţe din ţară - circa 1 leu legătura de pătrunjel şi mărar, roşiile costă 5 lei pe kilogram, în timp ce preţul cozonacului italian ajunge până la 22 de lei. Craiova. Locuitorii acestui oraş care vor să bea de Paşte un vin de calitate la preţuri accesibile au la dispoziţie punctele de desfacere ale Cramelor Recaş şi ale cramelor Segarcea.