Fostul diplomat nord-coreean Tae Yong-ho a fost numit noul lider al consiliului consultativ prezidențial al Coreei de Sud pentru unificare, fiind cea mai înaltă funcție guvernamentală pentru un nord-coreean transfug care s-a stabilit în Coreea de Sud.
Coreea de Nord l-a numit „gunoi uman”
Tae, în vârstă de 62 de ani, a fost ministru al Ambasadei Coreei de Nord la Londra, înainte de a fugi în Coreea de Sud în 2016.
Phenianul l-a numit „gunoi uman” și l-a acuzat de deturnare de fonduri guvernamentale și de comiterea altor infracțiuni.
În 2020, Tae devine primul fost nord-coreean care a câștigat un loc în Adunarea Națională a Coreei de Sud .
„Este persoana potrivită pentru a ajuta la stabilirea unei politici de unificare pașnică bazată pe democrația liberală și pentru a obține sprijin din țară și din străinătate”, a declarat joi biroul prezidențial, transmite BBC.
În decembrie anul trecut, aproximativ 34.000 de persoane au dezertat de la Nord la Sud, potrivit estimărilor Ministerului Unificării din Seul, potrivit aceleiași surse.
Diplomatul „dezertor” a lucrat 30 de ani sub dinastia Kim
Născut la Phenian în 1962, fost diplomat nord-coreean a intrat în serviciul extern la vârsta de 27 de ani și a petrecut aproape 30 de ani lucrând sub trei generații ale dinastiei Kim la conducere.
El a spus în declarații anterioare că a părăsit Coreea de Nord pentru că nu dorea ca copiii săi să aibă „vieți mizerabile”.
El și-a exprimat dezgustul față de regimul lui Kim Jong Un și și-a exprimat admirația pentru democrația din Coreea de Sud.
Tensiuni în creștere în peninsula Coreea
Tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au crescut în ultimele luni.
Rapoartele bazate pe imagini din satelit sugerează, de asemenea, că Coreea de Nord ar putea să-și consolideze prezența militară și să construiască ziduri de-a lungul graniței sale cu Sudul.
Mulți fac acest lucru trecând în China și apoi în Coreea de Sud, unde primesc automat cetățenia și li se dau bani de relocare.
La începutul acestei săptămâni, agenția de spionaj din Seul a cofirmat o altă dezertare importantă a unui fost diplomat, Ri Il Kyu, în vârstă de 52 de ani.
„Fiecare nord-coreean se gândește cel puțin o dată să trăiască în Coreea de Sud. Deziluzia față de regimul nord-coreean și un viitor sumbru m-au determinat să iau în considerare dezertarea”, a spus acesta.