A fost reluată alimentarea cu energie electrică la centrala de la Cernobîl. Explozii suspecte la Zaporojie

sursă: Pixabay

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice a anunțat că a fost restabilită alimentarea cu energie electrică la centrala de Cernobîl și că nivelul de radiații se situează în limite normale. Între timp apar informații cu privire la explozii la centrala de la Zaporojie.

Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunțat că a fost informată de autoritățile ucrainene că alimentarea cu energie electrică a centralei nucleare de la Cernobîl a fost restabilită și că personalul lucrează la reconectare.

„După cum s-a raportat anterior, deconectarea CNE din Cernobîl de la reţea săptămâna trecută nu a avut un impact critic asupra funcţiilor esenţiale de siguranţă, deoarece volumul de apă de răcire din instalaţia de stocare a combustibilului uzat a fost suficient pentru a menţine evacuarea căldurii fără alimentarea cu energie electrică. Tot săptămâna trecută, Autoritatea de reglementare a declarat că un raport de analiză a siguranţei pentru instalaţia de combustibil uzat a concluzionat că nu va exista „niciun impact asupra sistemelor esenţiale de siguranţă” în cazul unei pierderi totale de putere, inclusiv de la generatoarele diesel. Autoritatea de reglementare a spus că actualele rezerve de motorină vor dura până în seara zilei de 15 martie”, a precizat Agenţia Internaţională a Energiei Atomice, într-un comunicat de presă.

Nivel normal de radiații

Ucraina a acuzat din nou, luni, armata rusă, că este responsabilă pentru deconectarea centrale de la Cernobîl de la reșeaua cu alimentare electrică.

Centrala se află în interiorul unei zone de excludere care găzduiește reactoare dezafectate, precum și instalații de deșeuri radioactive. Mai mult de 2.000 de angajați lucrează încă la centrală, întrucât aceasta necesită un management constant pentru a preveni un alt dezastru nuclear. Centrala a căzut în mâna rușilor după invazia declanșată asupra Ucrainei.

Autoritatea de reglementare din Ucraina a anunțat de asemenea că opt dintre cele 15 reactoare nucleare au rămas în funcțiune. Printre acestea se numără și două de la centrala de la Zaporojie.

Potrivit Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice nivelurile de radiaţii la toate centralele nucleare sunt în intervale normale.

Explozii la Zaporojie

AIEA a mai anunțat prin intermediul comunicatului menționat că are informații că la centrala de la Zaporojie au avut loc explozii, dar că urmează să încerce să afle care situația exactă din teren.

De asemenea Compania de energie nucleară a Ucrainei a anunțat, luni, pe 14 martie, că explozibili au fost detonați lângă reactorul principal al centralei controlate de ruși.

„În ora următoare, ocupanții care au capturat centrala nucleară Zaporizhzhia plănuiesc să înceapă „eliminarea” de muniție chiar pe locul centralei, lângă ruinele centrului de cercetare al ZNPP”, potrivit unui comunicat de presă postat pe Telegram.