A fost odată la Hollywood. Paul Newman, actorul cu ochi frumoși și o pasiune ascunsă

„Dacă ochii mei ar deveni căprui, cariera mea ar lua sfârșit”, spunea cândva bărbatul cu cei mai electrizanți ochi albaștri din istoria filmului și unul dintre cei mai atrăgători actori ai tuturor timpurilor.

Paul Newman a fost fără doar și poate printre cei mai apreciați actori hollywoodieni, a cărui privire de azur a rămas până în ziua de azi întipărită în inimile celor care l-au iubit și apreciat.

Prins între două vise

S-a născut pe 6 ianuarie 1925, în orașul Ohio, dar nu a avut cea mai ușoară copilărie, fiind pus în mijlocul a două vise total diferite ale părinților săi, Theresa și Arthur Sigmund Newman. Pe de o parte era dorința tatălui său ca el să preia afacerea familiei, un magazin de articole sportive foarte profitabil, iar de cealaltă parte era visul mamei ca băiatul să urmeze o carieră în cinematografie.

Astfel, în următorii ani, după război, când s-a înrolat în forțele navale ale SUA, undeva prin anul 1949, băiatul cu ochi albaștri a absolvit atât facultatea de teatru, cât și cea de economie, la Kenyon College din orașul său natal, pentru a nu-și dezamăgi niciunul dintre părinți.

S-a însurat cu prima iubită

Tot în 1949, imediat după ce a absolvit facultatea, s-a și căsătorit cu prima lui soție, Jackie Witte, de asemenea actriță. Dar, după doar un an de căsătorie, fericirea avea să-i fie umbrită de o tragedie: moartea tatălui său. Atunci a fost momentul în care au început să se nască tot felul de întrebări în mintea lui Paul în legătură cu profesia pe care a ales-o.

A început să se simtă vinovat și a considerat că de atunci încolo datoria lui era să ducă la bun sfârșit visul tatălui său. Astfel, a renunțat la actorie și s-a dedicate în totalitate magazinului sportiv. A fost același an în care soția i-a dăruit primul copil, pe care l-au numit Scott.

Deși părea că are totul pentru a fi împlinit, Newman simțea, undeva în adâncul sufletului său, că și-a închis toate visele într-un sertar și că nu acela era destinul său. Astfel, în anul 1951, și-a luat familia și a plecat în căutarea adevăratului destinul. A ajuns la New York, unde și-a continuat studiile în actorie.

O perioadă, părea că viața lui s-a așezat în sfârșit, Jackie i-a dăruit încă doi copii, două fete, pe Stephanie, care s-a născut în 1951, şi pe Susan, care a venit pe lume doi ani mai târziu, în 1953. Dar, la scurt timp după ce a apărut Susan în viața lor, căsnicia a început să se destrame.

A întâlnit „un înger al lui Botticelli”

Motivul despărțirii celor doi a fost „un înger al lui Botticelli”, cum o numea Paul pe Joanne Woodward, femeia cu care avea să își petreacă 50 de ani din viață.

În următoarea perioadă, Paul a fost remarcat de marile case de producţie și a plecat să cucerească Hollywoodul. Această fugă după success a însemnat, însă, separarea de soţie şi copii, iar în timp, aprofundarea sentimentelor pentru Joanne, care devenise de altfel și o bună prietenă a lui Jackie.

Newman a devenit celebru datorită personajului Rocky din filmul „Somebody Up There Likes Me”, iar de aici încolo a început ascensiunea lui în lumea cinematografiei. În anul 1957 i se propune un nou rol, de data asta în filmul „The Long, Hot Summer”, unde o are ca parteneră de film, pentru a doua oară, pe nimeni alta decât Joanne Woodward, de care se îndrăgostea pe zi ce trecea mai mult.

Cea mai înfloritoare perioadă din carieră

Iubirea celor doi a fost mult prea puternică, iar inevitabilul s-a produs. În 1958, bărbatul cu cei mai frumoși ochi de la Hollywood a divorțat de mama copiilor săi și și-a trăit povestea de iubire cu Woodward, cu care s-a căsătorit în același an, în Las Vegas și alături de care a mai avut încă trei copii: Nell, Lissy și Clea.

Viața lui s-a așezat și se simțea mai împlinit ca niciodată, atât pe plan personal, cât și profesional. A fost cea mai înfloritoare perioadă din cariera sa. În 1959 este nominalizat la Oscar, la sectiunea Cel mai bun actor, pentru rolul din “Cat on a Hot Tin Roof”. După rolul din acest film, propunerile au început să se înmulțească, la fel și nominalizările la Oscar. Printre filmele care i-au adus alte nominalizări la Oscar se numără „The Hustler” (1961), „Hud” (1963) și „Cool Hand Luke” (1967).

O caracteriza mereu pe Joanne ca fiind „una dintre ultimele mari femei ale lumii“, iar ea spunea despre el că este „cel mai romantic bărbat de pe Pământ”. Așa s-a făcut că mariajul celor doi a trecut bariera timpului și a rezistat vreme de jumatate de secol. Doar moartea a fost cea care a reușit să-i despartă.

Primește cea mai grea lovitură de la viață

Când părea că nimic nu îi mai poate umbri fericirea deplină pe care o trăia, viața i-a dat cea mai grea lovitură: la doar 28 de ani, Scott, fiul lui a murit în urma unei supradoze, în anul 1978. Pierderea fiului l-a transformat total, iar asta se vedea și în rolurile pe care le juca, care aveau o altă greutate. În anul 1986, Paul Newman primește, în sfârșit, primul premiu Oscar pentru rolul din „The Color of Money”.

Newman și pasiunea lui secretă

Paul Newman a avut și alte pasiuni pe lângă actorie. Printre acestea se numără cursele de masini. De tânăr a participat la raliuri și a primit mai multe premii în calitate de pilot. Mai mult, pasiunea pentru curse l-a făcut, în anul 1983, co-fondatorul Newman/ Haas/ Lanigan Racing, urmând ca în 1995, pe vremea când avea deja 70 de ani, să obțină recordul pentru cel mai în vârstă pilot care a luat parte la o cursă de mașini.

Newman a avut și o mare pasiune secretă: a fost un veritabil specialist în sosuri. Povestea a relatat-o chiar el la un moment dat al vieții.

„Povestea asta a început ca o glumă, care până la urmă a scăpat de sub control. Nu am avut ce să le pun în farfurie unor prieteni care veniseră în vizită. În disperare de cauză, le-am preparat rapid un sos ,„vinaigrette”. Spre marea mea mirare, invitaților le-a plăcut foarte mult.”

După succesul de care s-a bucurat sosul lui, actorul a hotărât să lanseze „Newman’s own”, o mică firmă de sosuri, care a devenit în scurt timp o afacere deosebit de profitabilă astfel încât, chiar și acum, la 12 ani de la moartea actorului, produsele lui se vând cu mare succes.

Boala, mai puternică decât dorința de a trăi

Marele actor Paul Newman a pierdut lupta cu viața la vârsta de 83 de ani, în urma unui cancer pulmonar care a fost mai puternic decât dorința lui de a trăi. După ce medicii i-au dat teribila veste că mai are doar câteva săptămâni de trăit, acesta a hotărât să meargă acasă. Nu voia să moară în spital, ci înconjurat de cei dragi. El renunțase la marea lui pasiune, actoria, cu un an înainte să moară.

Actorul cu ochii de azur a apărut pentru ultima dată într-un film în anul 2002, alături de Tom hanks, în „Drumul spre pierzanie”. Mai apoi, și-a împrumutat vocea pentru lungmetrajul animat din anul 2006 „Mașini”.

Una dintre vorbele lui a rămas în mintea celor care îl iubeau și în ziua de azi. Aceasta se referea la infidelitate: „De ce să mă duc în oraş să mănânc un hamburger, când acasă am cea mai bună friptură?”, este fraza prin care şi-a descris dedicaţia pentru cănicia lui de jumătate de secol.