„Eleganța este singura frumusețe care nu se ofilește niciodată”, spunea cândva actrița considerată una dintre legendele istoriei stilului de la Hollywood, Audrey Hepburn.
Audrey Hepburn a fost, probabil, una dintre cele mai frumoase actrițe pe care le-a avut Hollywood-ul. Suplă, elegantă și grațioasă, așa este amintită actrița care a reușit să depășească marile ecrane și să ajungă direct în inimile celor care au iubit-o. Puțini sunt, însă, cei care cunosc adevărul sumbru din spatele siluetei de invidiat pe care a afișat-o Audrey de-a lungul întregii vieți.
A supraviețuit cu bulbi de lalele și apă
La eleganța ei au contribuit, fără doar și poate, anii de balet practicați încă din copilărie, cu toate astea, în spatele siluetei ei se ascunde și o realitate sinistră: malnutriția. În anii în care avea cea mai mare nevoie de hrană, copil fiind, micuța Audrey a cunoscut foametea, ba chiar i-a ținut piept și a supraviețuit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
„Mama mea nu a avut ce mânca, până în punctul în care organismul ei a fost la un pas de a ceda. A reușit să supraviețuiască cu verdețuri, bulbi de lalele și apă. Avea momente în care era atât de slăbită încât nu se putea ridica din pat. Stătea întinsă zile întregi, citind, sperând că va reuși să nu se mai gândească în mod obsesiv la mâncare.
A suferit de astm și alte boli cauzate de malnutriție. Avea anemie acută și o formă severă de edem, despre care mama mi-a spus că începe de la picioare, iar când ajunge la inimă mori. Pentru ea ajunsese deja la genunchi atunci când s-a terminat războiul”, a spus fiul actriței, Luca Dotti, în una din cărțile sale.
A urcat pe culmile succesului
Născută pe 4 mai 1929 în Belgia, la Bruxelles, Audrey Hepburn se visa o balerină celebră, dar visul i-a fost năruit din cauza fizicului său mult prea firav, rezultat în urma foametei din timpul războiului. Astfel, viața a împins-o spre lumea căreia avea să-i aparțină în totalitate câțiva ani mai încolo: cinematografia.
Rolul plin de eleganță, grație și carismă din „Roman Holiday” au transformat-o într-un adevărat star în 1953 când a luat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță. Iar de atunci, a urmat succes după succes în cinematografie, căci în același an, a fost premiată și cu trofeul Tony pentru rolul din piesa de teatru Ondine.
Printre filmele care au făcut-o celebră și care au rămas în memoria tuturor celor care le-au privit se regăsește „Breakfast at Tiffany’s”, pentru care a fost din nou nominalizată la Oscar. Celebra rochie neagră purtată de frumoasa Audrey Hepburn în film a fost vândută la o licitație pe impresionanta sumă de 467.200 lire sterline, în anul 2006.
A pierdut cinci sarcini
Și-a dorit din tot sufletul să devină mamă, dar munca extrem de solicitantă și foamea pe care a îndurat-o în timpul războiului și-au spus cuvântul. Până să ducă la termen prima sarcină, Audrey Hepburn a suferit pierderi după pierderi.
Într-un final și-a împlinit și acest vis și a adus pe lume doi băieți, câte unul în fiecare căsnicie, căci a fost căsătorită de două ori. Primul său soț a fost actorul Mel Ferrer, iar mai apoi psihiatrul italian Andrea Dotti.
O viață întreagă dăruită copiilor nevoiași
Trecută prin chinurile foamei în copilărie, Audrey Hepburn și-a împărțit întrega viață între marele ecran și dorința constantă de a-i ajuta pe cei în suferință, dedicându-se cauzelor umanitare în care a crezut, acesta fiind și motivul pentru care s-a retras din lumina reflectoarelor.
A preferat să dea la o parte faima și să își canalizeze toată energia asupra celor nevoiași. Foamea și teama resimțite pe vremea când era doar un copil au determinat-o să devină ambasador Unicef și astfel să străbată Africa și America Latină în lung și în lat pentru a atrage atenția asupra micuților care mor din cauza malnutriției.
În ultimul an din viața ei, Audrey a ajuns și în Somalia, dar la scurt timp de la întoarcere a primit cea mai cruntă veste. Cancerul pusese stăpânire pe trupul său firav.
În urma unor dureri abdominale groaznice, medicii i-au pus diagnosticul. Actrița dezvoltase o formă rară de cancer abdominal care creștea fară să își dea seama. Astfel că, în momentul descoperirii era deja în faza de metastază și cu toate că a fost supusă unei operații și a urmat chimioterapie, actrița a pierdut lupta cu viața în 1993. A murit în somn, acasă.