Michael Bloomberg, unul dintre cei mai mari donatori ai Partidului Democrat , încurajează partidul său să facă o analiză profundă. Într-un editorial publicat de celebrul site care-i poartă numele.
Acesta spune că nu a votat pentru Donald Trump ca președinte. Într-adevăr, i-a implorat pe americani să o voteze pe Kamala Harris. Cu toate acestea, Trump a câștigat într-un mod just și echitabil. În consecință, să începem să facem o analiză profundă, crede Bloomberg.
Republicanii au avut o noapte extraordinar de bună, câștigând Senatul și probabil păstrându-și majoritatea din Camera Reprezentanților. Cu toate acestea, majoritatea lor slabă nu trebuie să fie comparată cu un mandat solid. O soluție eficientă pentru provocările cu care se confruntă națiunea este o înțelegere între ambele părți. În privința problemelor majore, cum ar fi conflictul Ucraina-Rusia.
Bloomberg, verdict dur
Ironia rezultatului este că propunerile lui Trump ar înrăutăți probabil situația în aproape toate problemele pe care alegătorii le-au considerat prioritare. În următorii patru ani, Congresul ar trebui să se străduiască să-l convingă pe președinte să renunțe la aceste concepte proaste și să-i ofere opțiuni mai bune. Trump ar trebui să recunoască că operațiunile guvernamentale sunt foarte diferite de cele anunțate într-o campanie electorală.
Dar verdictul său este extrem de dur: “Democrații, la rândul lor, ar putea să se întrebe cum anume au pierdut în fața lui Trump, o persoană în vârstă de 78 de ani, bolnavă, pe care o mare parte a țării o disprețuiește. Probabil că nu a fost o idee grozavă să acoperim infirmitățile președintelui Joe Biden până când acestea au devenit incontestabile, în direct la TV. Nu a fost ideal faptul că înțelepții partidului l-au înlocuit cu (n.n. Kamala) Harris, un candidat care nu a primit niciun vot electoral (n.n. adică nu a făcut parte din alegerile primare în cadrul Partidului Democrat) și care a eșuat decisiv într-o candidatură prezidențială anterioară”. Michael R. Bloomberg este fondatorul și proprietarul majoritar al Bloomberg LP, compania mamă a Bloomberg News. De asemenea, este trimis special al ONU pentru soluțiile climatice.
Opinia lui Michael Bloomberg
“Să luăm inflația, o preocupare majoră pentru majoritatea alegătorilor. Planurile lui Trump privind ridicarea taxelor vamale (n.n. în special cu China), reducerile fiscale, un dolar devalorizat și o Rezervă Federală recent politizată par a fi făcute pentru a crește prețurile, tocmai când Fed a reușit în mare măsură să le țină sub control. Punerea în aplicare a oricărui element al acestui program ar fi iresponsabilă, nu în ultimul rând pentru că ar agrava problemele fiscale în spirală ale țării, cu o datorie suplimentară de aproximativ 15 000 de miliarde de dolari pe parcursul unui deceniu.
Parlamentarii, inclusiv republicanii, ar trebui să aibă tot interesul să evite această evoluție. Aceștia ar putea, de exemplu, să exercite puterea legitimă a Congresului de a refuza majorarea taxelor vamale, oferind în același timp președintelui opțiuni specifice, axate pe securitatea națională și accesul pe piață. O revizuire prudentă a reducerilor fiscale care expiră în 2017 - una care să asocieze o rată mai ridicată a impozitului pe profit cu norme mai generoase de amortizare, de exemplu - ar putea fi, de asemenea, fezabilă. Formarea unei comisii fiscale ar fi o modalitate bună de a trece la alegerile dificile necesare pentru a preveni o criză bugetară iminentă.
Și în ceea ce privește imigrația, propunerile lui Trump sunt extrem de greșite. Este adevărat că actuala administrație a făcut o gafă la graniță. Dar efortul de deportare în masă teoretizat de Trump ar fi (în afară de crud) extrem de costisitor, împiedicând în același timp creșterea economică și făcând prea puțin pentru a rezolva problema de fond. În schimb, legiuitorii ar trebui să relanseze un efort de reformă bipartizan, axat pe politici populare, cum ar fi facilitarea accesului la cetățenie pentru absolvenții străini ai colegiilor din SUA, combinată cu măsuri de aplicare mai restrictive”.