O nouă companie anunță începerea testelor clinice privind pastila COVID-19, ce ar putea fi eficientă în tratarea pacienților cu forme ușoare de coronavirus, care nu necesită internarea în spital.
Compania japoneză Shionogi a început testele clinice privind pastilele COVID-19, dezvoltate pentru a ajuta persoanele infectate cu boala în cauză, care prezintă simptome ușoare și nu sunt internate în spital, potrivit The Wall Street Journal. Testele clinice ar putea dura până la un an de zile, au transmis reprezentanții companiei.
Și alți giganți din pharma au dezvoltat astfel de pastile. Printre ele se numără și compania Pfizer și Merck Sharp & Dohme.
Care este scopul pastilelor COVID-19
Pastila dezvoltată de compania japoneză se administrează zilnic și neutralizează SARS-COV-2, virusul care produce boala COVID-19, în zece zile de la infectare, potrivit reprezentanților firmei.
"Scopul nostru este un produs cu administrare pe cale orală sigur, la fel ca Tamiflu sau Xofluza", a declarat directorul general al companiei Shionogi, Isao Teshirogi. Acesta a oferit drept exemplu medicamentele folosite împotriva gripei.
Alături de compania Shionogi, și Pfizer a dezvoltat pastile pentru tratarea coronavirusului.
Pastila antivirală ar putea fi disponibilă publicului larg până la sfârșitul acestui an
Pastila Pfizer menită să neutralizeze coronavirusul se administrează de două ori pe zi și ar putea să fie introdusă pe piață chiar la finalul anului 2021, potrivit reprezentanților companiei.
„Lucrăm în prezent la două variante, una injectabilă și cealaltă administrată oral. Acordăm o atenție specială pastilei, deoarece ea prezintă o mulțime de avantaje, unul dintre ele fiind acela că nu mai trebuie să mergi la un spital să-ți faci injecția, deoarece vei putea să-ți faci tratamentul direct la tine acasă. Va fi un medicament care va schimba complet regulile jocului”, a declarat CEO-ul Pfizer, Albert Bourla.
Alături de „accelerarea lucrurilor care sunt deja în desfășurare” pentru COVID-19, noul program ar încuraja și tratamentele pentru alți viruși, a spus epidemiologul Anthony Fauci.
„Există puține tratamente pentru variantele noi care au potențial pandemic”, a spus expertul, subliniind că „vaccinurile rămân în mod clar piesa centrală a arsenalului nostru”.
În schimb, compania MSD, a subliniat că pastila pe care o testează pentru a trata coronavirusul s-a dovedit a fi eficientă în reducerea nivelului de virus din organismul pacientului. Reprezentanții companiei au subliniat că pastila COVID-19 ar putea să reducă numărul cazurilor de spitalizare. Tratamentul pe seama căruia s-a bazat dezvoltarea pastilei în cauză a fost studiat timp de mai mulți ani de către cercetători, în contextul luptei împotriva Ebolei.