A fost descoperită cea mai veche brânză din lume. Unde a fost aceasta gasită

Sursa foto: Facebook/ Brânză

Un sicriu vechi de 3.600 de ani a fost deschis în cimitirul Xiaohe din Xinjiang, China, în timpul unei excavații în 2003. O echipă de specialiști a găsit, 21 de ani mai târziu, pe gâtul unei mumii o substanță ce a fost identificată drept brânză.

La momentul descoperirii, substanța părea a fi o bijuterie. Totuși, oamenii de știință au declarat acum că au identificat mostra ca fiind cea mai veche bucată de brânză din lume.

A fost descoperită cea mai veche brânză din lume

„Brânza obișnuită este moale. Aceasta nu este. Acum a devenit un praf foarte uscat, dens și dur”, a declarat Qiaomei Fu, paleogenetician la Academia Chineză de Științe din Beijing. Când sicriul femeii a fost exhumat, s-a constatat că era bine conservat din cauza climatului uscat al deșertului Bazinului Tarim.

Producția de brânză a fost mult timp descrisă în istorie. Cercetătorii au scris într-un studiu că „istoria produselor lactate fermentate este în mare parte pierdută în antichitate”.

Vorbind pentru NBC News, Fu a declarat că ea și echipa au prelevat probe din trei morminte din Cimitirul Xiaohe. Ei au procesat ADN-ul pentru a urmări evoluția bacteriilor de-a lungul a mii de ani.

Ce semnificația are descoperirea?

Probele au fost apoi identificate ca fiind brânză din kefir. Aceasta era obținută prin fermentarea laptelui cu ajutorul boabelor de kefir. Din acele vremuri există, de asemenea, dovezi ale utilizării laptelui de capră și de vacă, conform news.sky.com.

În cercetarea lor, echipa a declarat că utilizarea brânzei din kefir arată modul în care interacționau populațiile din Epoca Bronzului. De asemenea, cercetarea prezintă și modul în care poporul Xiaohe consuma lactate înainte de era pasteurizării și a refrigerării.

„Aceste mostre de brânză de kefir vechi de 3.500 de ani sunt printre puținele rămășițe de produse lactate conservate mai mult de 3.000 de ani. Au fost produse de populația Xiaohe din epoca bronzului, o populație care posedă stiluri de viață și tehnici mixte”, se arată în cercetare.