A fost deschis șantierul pentru construcția gazoductului BRUA

A fost deschis șantierul pentru construcția gazoductului BRUA

În Timiș au început, miercuri, lucrările la conducta europeană de transport a gazelor naturale, ce va lega Bulgaria de România, Ungaria și Austria - BRUA.

Gazoductul, care va transporta astfel gaze naturale din Marea Neagră, va fi realizat din segmente din oțel cu diametrul de 800 mm, urmând a avea o lungime de 1.318 km din care 528 de km se vor găsi pe teritoriul României. La noi, conducta va traversa 11 județe: Giurgiu, Teleorman, Dâmbovița, Argeș, Olt, Vâlcea, Gorj, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad.

Acesta este un proiect realizat de Transgaz și Agenția Europeană pentru Inovare. Șantierul a fost deschis cu lucrările de la Tapia și Petrovaselo, ambele din Timiș, 40% din cheltuielile eligibile estimate fiind acoperite prin fonduri europene, printr-un grant în valoare 179,3 milioane de euro. Termenul de finalizare este 31 decembrie 2019.

 Amintim că la începutul lunii februarie, printr-un comunicat de presaă, Coaliţia Naţională pentru Modernizarea României (CNMR) solicita ministrului Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, „explicaţii urgente” cu privire la gazoductul BRUA şi la „înţelegerile netransparente” cu Ungaria. ”Îi cerem clarificări cu privire la existenţa sau nu a unui acord între România şi Ungaria care să vizeze exploatarea resurselor de gaze naturale. În măsura în care un astfel de acord este semnat, solicităm precizări clare cu privire la preţul estimat sau stabilit de tranzacţionare a gazelor naturale către Ungaria; condiţiile exacte privind investiţia în infrastructura necesară exploatării şi tranzacţionării gazelor naturale prin Ungaria; orice alte detalii care vizează înţelegerea dintre partea română şi partea maghiară cu privire la gazoductul BRUA”, se arăta în comunicat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiectul BRUA urmărește diversificarea surselor de alimentare cu gaze naturale a țărilor europene și transportul spre piețele europene a rezervelor de gaze naturale din regiunea Caspică.