Valeriu Gheorghiță confirmă că vaccinarea împotriva coronavirusului nu afectează fertilitatea. Anunțul vine pe fondul afirmațiilor care atacă studiile și susțin că imunizarea are efecte negative asupra fertilității bărbaților.
Vaccinarea împotriva coronavirusului nu afectează fertilitatea - așa arată studiile și a confirmat-o răspicat și coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, care a spus că informațiile de acest fel sunt "complet false".
"Ideea a plecat de la faptul că există o asemănare între structura proteinei Spike şi o proteină, sincitina-1, care are rol în maturarea şi dezvoltarea placentei, însă studiile au arătat că există asemănări foarte mici între aceste două proteine. (...) S-a vehiculat ideea că anticorpii anti-proteina Spike ar reacţiona încrucişat şi cu această proteină, care are rol în maturarea placentei, şi că, evident, ar cauza aceste probleme de fertilitate. Lucrurile nu stau deloc aşa", s-a exprimat Valeriu Gheorghiță.
Vaccinarea nu afectează fertilitatea
Medicul militar a subliniat că există studii ale specialiștilor care arată că fertilitatea nu este afectată de serurile imunizatoare împotriva coronavirusului. "S-au determinat anticorpii anti-sincitină-1 în 15 cazuri - sunt studii pe număr mic de persoane şi nu s-au identificat aceşti anticorpi - şi, mai mult decât atât, toate datele disponibile de la acest moment arată că, după infecţia naturală cu SARS-CoV-2, adică după COVID-19, nu sunt semnale că scade fertilitatea, pentru că aceiași anticorpi anti-proteină Spike apar şi după boala naturală.
Cu atât mai mult, sunt studii recent publicate care au arătat că după vaccinare nu se influenţează fertilitatea masculină, practic s-au uitat la anumiţi parametri din lichidul seminal şi sunt nemodificaţi faţă de starea anterioară, la un interval de circa două - trei săptămâni de la cea de a doua doză de vaccin", a explicat Gheorghiţă.
Valeriu Gheorghiță, coordonatorul Comitetului pentru vaccinarea anti-COVID-19.
Studiile confirmă. Bărbații nu au motive de îngrijorare
De altfel, un studiu publicat în Jurnalul Asociației Medicale Americane, JAMA, confirmă că fertilitatea masculină nu este afectată de serurile de vaccinare împotriva noului coronavirus. În cadrul cercetărilor, oamenii de știință au studiat mostre de spermă de la bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 31 de ani, de după prima administrare a vaccinului, respectiv a doua.
Persoanele de sex masculin, vaccinate împotriva noului coronavirus cu vaccinurile Pfizer și Moderna, nu au motive de îngrijorare cu privire la fertilitatea masculină.
„Nu am găsit nicio modificare în parametrii caracteristici ai spermei prelevate de la bărbați tineri și sănătoși, care au primit ambele doze de vaccin bazat pe ARN mesager”, a precizat dr. Ranjith Ramasamy, autorul studiului în cauză. El a menționat că cercetările sale vizează strict vaccinurile Pfizer și Moderna.
Cu toate acestea, medicul susține că mecanismul este asemănător în cazul tuturor vaccinurilor. „Nu credem că ar trebui să avem alte rezultate cu celelalte vaccinuri”, a afirmat Ramasamy.
Valeriu Gheorghiță neagă efectele adverse grave produse de proteina Spike
Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva coronavirusului, Valeriu Gheorghiță, a demonstrat și afirmațiile care susțin că proteina Spike ar produce efecte adverse grave în rândul persoanelor imunizate împotriva COVID-19. Deși proteina din serurile de vaccinare este asemănătoare cu proteina virală - structural și funcțional -, există "o mică diferenţă" care nu permite fuzionarea proteinei din vaccin cu membrana celulelor țintă.
"După vaccinarea COVID-19, majoritatea proteinei S se exprimă la locul de administrare. De aceea se numeşte proteină Spike, pentru că are, practic, un cârlig care o reţine pe membrana celulelor musculare la locul de administrare. Studiile efectuate după doza unu au arătat că există cantităţi extrem de mici de proteine S care circulă în primele două - patru zile de la vaccinare şi această proteină S dispare odată cu apariţia anticorpilor anti-SARS-CoV-2, pentru că aceasta este cea care generează apariţia anticorpilor", a explicat medicul militar.