Potrivit serviciului de presă al Camerei Inferioare, pedeapsa cu moartea poate fi aplicată „funcționarilor care ocupă o funcție publică și cadre militare, care au săvârșit infracțiunea prevăzută la art. 356 din Codul penal „Trădarea statului”.
Camera Reprezentanților a aprobat proiectul cu amendamente la Codul Penal, care prevede introducerea pedepsei cu moartea pentru trădare, potrivit informațiilor postate pe canalul Telegram al Camerei Reprezentanților din Belarus.
Așadar, fosta republică sovietică Belarus îşi va extinde legislaţia penală pentru a permite aplicarea pedepsei cu moartea pentru funcţionarii publici şi personalul militar pentru înaltă trădare.
Este ultima ţară din Europa unde se mai aplică pedeapsa cu moartea
Parlamentul de la Minsk a votat în lectură finală un proiect de lege în acest sens. Republica Belarus, care este condusă de preşedintele autocrat Aleksandr Lukaşenko, este ultima ţară din Europa unde se mai aplică încă pedeapsa cu moartea.
Articolul 289-1 „Propaganda terorismului”, articolul 375-2 „Încălcarea cerințelor de protecție a secretelor de stat” vor apărea în Codul penal, care prevede răspunderea penală pentru deplasarea ilegală intenționată a unui purtător de secrete de stat în afara Belarusului.
De asemenea, termenul de detenție sub suspiciunea de săvârșire a infracțiunilor în temeiul articolelor „Trădare față de stat”, „Conspirație sau alte acțiuni săvârșite în scopul confiscării puterii”, „Spionaj”, „Activitatea agenției”, „Act de terorism în legătură cu un stat sau persoană publică”, „Deturnarea”, se majorează.
Anul trecut, această ţară a stârnit critici pe plan internaţional după ce a extins aplicarea pedepsei cu moartea pentru pregătirea de atentate teroriste, ca răspuns la acţiuni de sabotare a căilor ferate de către activişti belaruşi care încercau să împiedice astfel trupele ruse să atace Ucraina.
Alexandr Lukașenko a transformat ţara într-o bază de operațiuni militare împotriva Ucrainei
Alexandr Lukașenko a făcut ca ţara sa să devină pentru Rusia o bază de operaţiuni militare împotriva Ucrainei vecine. Până acum Belarus nu a participat în mod activ la lupte, însă recenta înfiinţare a unor forţe combinate a alimentat speculaţii conform cărora Moscova va exercita presiuni asupra Minskului ca acesta să se ralieze operaţiunilor ofensive în Ucraina.
Printr-o altă modificare a legii, ofensa de defăimare a Republicii Belarus va include pe viitor şi afirmaţii denigratoare la adresa militarilor - similar cu legea din Rusia.
Mii de oameni se află în detenţie în Belarus din raţiuni politice de când Lukaşenko a zdrobit mişcarea populară împotriva realegerii lui la conducerea ţării, în toamna lui 2020, scrie svaboda.org.