A explodat numărul de îmbolnăviri de coronavirus în România, Soluția șocantă a lui Traian Băsescu
- Lucian Ionescu
- 22 iunie 2020, 23:38
După datele raportate, luni, valabile pentru duminică, România se situează pe locul 3 în Europa la numărul de pacienți infectați cu noul coronavirus la suta de mii de locuitori.
Asta, după ce sâmbătă arătau o rată de infectare de 5%, iar cele de vineri – doar 2,9%
Așadar, datele înregistrate în ultimele zile conturează tabloul unei situații tot mai îngrijorătoare nemaiîntâlnită de la începutul lunii mai.
Potrivit fostului președinte Traian Băsescu, pentru această situație deloc îmbucurătoare este de vină în primul rând Guvernul Orban care, din populism, a renunțat la prelungirea stării de urgență.
Desigur, nu trebuie ignorată nici populația, care profitând de etapele de relaxare nu mai respectă condițiile sanitare
Europarlamentarul PMP a declarat, luni seară, că starea de alertă decretată de guvern este neconstituțională.
„Eu am spus că nu trebuie ieșit din starea de urgență. Unii spun că suntem în valul doi! Nu, nu suntem în valul doi, suntem în valul unu, pe care nu l-am tratat cum trebuie, din cauza populismului.
Această stare de alertă nu are niciun temei constituțional. Nu poți să diminuezi drepturi fundamentale prin hotărâre de guvern. Prețul nu îl plătesc guvernanții, ci populația, prin îmbolnăvire și decese.
Trebuie reintrodusă carantina pentru românii care vin din focare de infecție, din străinătate. Nu cred că actuala putere are curaj să reintroducă starea de urgență. Dar, la nevoie, va trebui să o reintroducă, dacă ajungem la 5-600 de îmbolnăviri pe zi. Gândiți-vă ce va fi în spitale, în secțiile de reanimare, dacă ajungem la 500 de cazuri pe zi? Atunci să îi văd pe cei care au mințit că stăm bine, din populism!", a spus Traian Băsescu.
În legătură cu această situație, purtătorul de cuvânt al PSD, senatorul Lucian Romașcanu, a declarat, că nu ar trebui prelungită starea de alertă națională, ci ar trebui declanșată starea de alertă la nivel local, astfel, autoritățile locale putând să decidă asupra gestionării situației.
„Starea de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. Analizăm ce se întâmplă în aceste 30 de zile. Dacă rămâne o transmitere în comunitate semnificativă, vom prelungi starea de alertă, dacă nu, nu. Numărul de îmbolnăviri nu a crescut atât de îngrijorător precum zic unii. Nu-mi doresc să mai impunem restricții. Dorința mea e ca viața să revină la normal” a spus premierul Ludovic Orban.