A explodat mămăliga la BNR. Documente stupefiante: „ROBOR trebuie să fie o înțelegere între bănci”
- Cora Muntean
- 30 ianuarie 2019, 00:00
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a ignorat cererea Comisiei Economice a Senatului și nu s-a dus, ieri, să dea explicațiile solicitate de senatorul ALDE, Daniel Zamfir. Acesta i-a cerut șefului BNR să dea detalii despre modul în care se stabileşte indicele ROBOR pentru cei care au credite în lei. Președintele Comisiei, Daniel Zamfir, a dat publicității documente explozive care confi rmă că BNR s-a înțeles cu băncile comerciale, că au existat amenințări și șantaj.
Membrii Comisiei Economice l-au așteptat degeaba pe Mugur Isărescu. Guvernatorul a aplicat aceeași tactică la care a recurs, anul trecut, șefa DNA, Laura Codruța Kovesi: a ignorat invitația și a transmis, prin purtătorul de cuvânt al BNR, că preferă o întâlnire cu Ministerul Finanțelor. Daniel Zamfir a explicat de ce l-a chemat pe Isărescu în fața comisiei.
„Am avut indicii clare că BNR s-a implicat în manipularea ROBOR, dovezi evidente. Domnul Isărescu nu a vrut să se confrunte cu aceste lucruri. Evident, a lipsit de la această întâlnire. Dar eu voi insista”, a spus senatorul.
Isărescu, dus cu mandat de la conducerea Senatului
Senatorul Daniel Zamfir a declarat, ieri, pentru Evenimentul zilei, că recurge la o modalitate care îl obligă pe Isărescu să meargă în comisie. „Am depus la Biroul Permanent al Senatului o serie de documente din care reiese că ceea ce spun eu nu sunt fake-news. Sunt mailuri între băncile comerciale, între BNR și bănci. Se înțeleg cum să procedeze, cum să manipuleze ROBOR. Pe baza acestor documente, voi cere Biroului Permanent să îl cheme pe Mugur Isărescu. Cererea va veni de la comisia mixtă, Economică și de Buget Finanțe”, a declarat Zamfir. Acesta a dat detalii în legătură cu practicile BNR, care au început în 2008, a dat și documente care arată implicarea senatorului Florin Cîțu. „Domnul Cîțu le spunea bancherilor că ROBOR trebuie să fie o înțelegere între bănci”, a arătat Zamfir.
Politicianul a precizat că nu știe dacă sunt fapte penale, că alții trebuie să stabilească asta, dar că explicațiile sunt necesare deoarece „timp de 10 ani sute de mii de români au fost furați, iar asta este o ilegalitate”.
Consiliul Concurenței, părtaș
Senatorul l-a acuzat și pe președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu, că se complace în această cârdășie. Chirițoiu susține că instituția a început, anul trecut, o investigație în ceea ce privește evoluția ROBOR. „Avem o investigaţie începută în urmă cu un an, care este în lucru în momentul de faţă şi pe care o terminăm în acest an. Investigaţia se va termina atunci când vom avea dovezi dacă au încălcat sau nu legea. Au avut loc inspecţii la 25 de bănci, a fost cea mai mare inspecţie făcută de Consiliu vreodată, s-au colectat date şi în câteva luni vom avea confirmarea dacă băncile au încălcat sau nu Legea concurenţei, dar pentru fapte recente, de acum doi ani, nu din 2008”, a declarat Chirițoiu.
BNR caută cadru adecvat pentru întâlnire
„BNR nu va participa astăzi (marţi, n.r) la discuţia din Comisia Economică din Senat pentru că este nevoie mai întâi de o întâlnire cu Ministerul de Finanţe în cadrul Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, după cum a declarat aseară şi domnul consilier Vâlcov (Darius Vâlcov, consilierul premierului, n.r.). BNR este deschisă la dialog, la clarificarea chestiunilor în discuţie bineînţeles şi în Parlament şi consider că se poate găsi un cadru mai adecvat acestei întâlniri decât cel creat de domnul Zamfir (senatorul ALDE, Daniel Zamfir, n.r.), care să nu plece de la un şir de fake news-uri lansate fără probe”. Dan Suciu-purtător de cuvânt BNR.
Ce îl obligă pe guvernator să răspundă cererii
Regulamentul Senatului, la art 63 arată că:
(2) În cazul în care comisiile solicită participarea la lucrările lor a unor membri ai Guvernului sau a conducătorilor unor instituţii publice, prezenţa acestora este obligatorie.
(3) Data la care are loc şedinţa comisiei şi subiectul în legătură cu care sunt convocaţi vor fi aduse la cunoştinţă acestora, cu minimum 48 de ore înainte.