Monica Chihaia este redactor-sef la "Curierul Atenei", un saptamanal de limba romana, editat in capitala elena.
A plecat din tara impreuna cu sotul ei, iar acum, dupa 15 ani pe meleaguri straine, vorbeste despre ce inseamna sa fii „roman in Grecia”. Despre cum a ajuns in Republica Elena, Monica marturiseste ca si-a urmat sotul, „nascut si crescut in Romania intr-o familie de greci din partea tatalui, cu origini in insula Andros si Smyrni. Daca evenimentele din 1989 i-ar fi gasit in tara si demersurile repatrierii nu ar fi fost atat de dureroase si recente, poate ca Grecia ar fi fost astazi doar o frumoasa destinatie de vacanta”.
Jurnalist in Atena
Despre experienta in Grecia, ea recunoaste ca a intampinat dificultati si framantari legate de intemeierea unei familii, realizarea profesionala si dobandirea unui statut. „Lasi in urma o parte din tine - oameni, locuri, trairi. Odata ajuns, e foarte greu sa-ti accepti neputinta de a te face inteles si de a intelege. Este dureros sa te simti respins numai pentru ca nu esti „de-al lor”.
Am stiut intotdeauna ca sunt si voi ramane „o straina”, dar am considerat ca tocmai acest cuvant generic, denumind o realitate acceptata in cele din urma, este, in fond, atuul meu. In perspectiva aceasta vine „intalnirea” cu saptamanalul de limba romana, „Curierul Atenei”, pe care il coordonez de la aparitia sa din 2002.
Dupa o activitate de profesorat in scolile de meditatii grecesti si ca traducator, m-am dedicat jurnalismului, un travaliu care „ma fura cu totul”. O munca pasionanta, prin care poti oferi semenilor tai, romanii din aceasta tara, pe langa informatie, un ajutor real, un sprijin moral ca nu sunt singuri”, a mai spus ea.
In „Curierul Atenei” exista si o pagina dedicata copiilor, pe care asternem, cu bucuria redescoperirii, povesti si basme romanesti, poezii, cantece si jocuri cu care am crescut si care nu trebuie uitate. Apoi, „Dictionarul de religie”, rubricile permanente „Poesis” sau „Cititori scriitori”, in care sunt uluita de fiecare data sa constat talentul si sensibilitatea unor oameni instrainati, care, in ciuda oricaror greutati, gasesc totusi resurse”, a mai adaugat Monica.
Activitatea redactorului-sef de la „Curierul Atenei” cuprinde si o emisiune radiofonica in limba romana la postul de radio al Primariei din Atena, colaborari cu mass-media din Grecia si din tara, aparitia unui dictionar, precum si pregatirea unei carti.
Privilegiul de a fi roman
„Mi-e greu sa vorbesc despre mine, sa cuprind in cateva cuvinte toti acesti ani, atat de intensi. O simpla enumerare ar putea crea imaginea unui sir neintrerupt de realizari. Ori, sentimentul pe care il traiesc in fiecare zi e o permanenta neliniste, ca o goana nebuna. Puterea implinirii vine pentru mine dintr-o singura directie. De la familia mea, de la fiul meu, in primul rand, care dovedeste ca, la 10 ani, poate intelege - intr-o lume care se vrea a fi una a (com)uniunii europene - privilegiul pe care il are. Romania si Grecia sunt tarile lui”, a conchis Monica.
Saptamanal
Cateva repere despre „Curierul Atenei”
> Este o publicatie editata in Atena de trustul de presa International Media Network, distribuit in Grecia si Cipru de Agentia Elena de Difuzare a Presei Straine.
> Se adreseaza celor peste 200.000 de romani si 80.000 de cetateni moldoveni care traiesc in Grecia, precum si familiilor mixte sau grecilor cunoscatori ai limbii romane.
> In cele 32 de pagini in format tabloid, publicatia prezinta articole de analiza, reportaje si interviuri, un magazin informativ privind viata politica, sociala si economica din Romania, Republica Moldova si Grecia, dar si din actualitatea internationala.
> Predilecte sunt si temele referitoare la viata imigrantilor romani si a diasporei romane in Grecia sau legislatia cu impact direct.