Francezii vor fi, cel mai probabil, partenerii care vor construi următoarele reactoare nucleare în România.
Petrolul este pe sfârşite, energia nucleară revine puternic în atenţia statelor europene. Aceasta este tendinţa la nivel mondial cu care România îşi doreşte să ţină pasul. În timp ce autorităţile dau ca sigură construcţia celei de-a doua centrale nucleare în România, guvernul s-a împotmolit în proiectul privind construcţia Reactoarelor 3 şi 4 de la singura noastră centrală nucleară, de la Cernavodă. Francezii îşi fac „campanie“ „Este evident că până în 2020 este nevoie de o a doua centrală nucleară în România“, a spus, ieri, Teodor Chirica, directorul Nuclearelectrica, amintind că acest proiect va asigura 35% din energia totală necesară României.
Prompţi la aspiraţiile guvernanţ ilor români - care au discutat despre proiect şi cu preşedintele francez, Nicolas Sarkozy -, francezii de la Areva au început tatonă rile în România.
Dată ca sigură de presa franceză în proiectul celei de-a doua centrale nucleare de la noi, Areva i-a reunit la Bucureşti pe nepotul lui Marie Curie (cercetătorul care a descoperit radioactivitatea - n.r.), pe ambasadorul Franţei şi pe directorul ştiinţific al companiei. „României îi trebuie a doua centrală pentru că cererea de energie este permanent în creştere, iar energia fosilă va fi substituită“, a spus Philippe Garderet, directorul ştiinţific al Areva, amintind că Franţa poate investi în România inclusiv în exploatarea combustibilului nuclear (a uraniului - n.r.).
Cel mai probabil, noua centrală va fi amplasată în Transilvania, în apropierea râurilor Mureş, Someş sau Olt, potrivit şefului Nuclearelectrica. „Regiunea Dobrogei este prea aglomerată pentru un asemenea proiect. Deja Cernavodă are o capacitate de 2.400 MW, centrala de la Brăila va avea 800 MW, 2.000 MW vor fi instalaţi în energie eoliană, iar Oil Terminal îşi va face centrală electrică“, a spus Chirica. A doua centrală nucleară va avea o putere de aproximativ 1.200 MW şi nu va mai folosi tehnologia Candu, cu care sunt construite reactoarele de la Cernavodă.
În această vară vor fi refăcute studiile de amplasament pentru centrala nucleară, adică vor fi refăcute cele începute în anii ’80 care recomandau amplasamentul centralei în zona Făgăraş şi a râului Siret.
GIGANT
Areva, constructorul energiei nucleare
Compania Areva este cel mai important constructor de centrale nucleare din lume. Aflată în portofoliul statului, compania a fost fondată în 2001, prin fuziunea a cinci parteneri - Areva T&D, Cogema, Framatome, ANPTechnicatome şi FCI. Areva îşi vinde produsele în peste 100 de ţări, iar în 43 de ţări a participat la construcţia diferitelor obiective. Practic, compania franceză cu 65.000 de angajaţi este „motorul“ guvernului francez de extindere în domeniul nuclear. Franţa este a doua ţară din lume „bogată“ în reactoare nucleare (59 de reactoare, în timp ce SUA are 104 reactoare - n.r.) şi are proiecte de construcţie de centrale nucleare din Emiratele Arabe până în Finlanda. Luna trecută, premierul Tăriceanu a convenit cu omologul francez să sprijine companiile franceze care investesc în România.
BLOCAJ
Reactoarele 3 şi 4, ca la teatru
Proiectul construcţiei Reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă s-a împotmolit la final, pentru că statul a schimbat regulile jocului. Guvernul a anunţat că doreşte să deţină peste 50% din compania de proiect, în condiţiile în care toate cele şapte companii partenere urmau să aibă părţi egale, în jurul a 15%. Surse din executiv spun că proiectul de act normativ, de înfiinţare a companiei, a trebuit schimbat, iar acum este în circuitul ministerial de avizare.
Strategia pe care o adoptă statul nu e neapărat o carte câştigă toare. CEZ, compania cehă care participă la proiect, a declarat încă de luna trecută că negocierile pentru 3 şi 4 sunt „îngheţate, pentru că guvernul a introdus noi termeni în negociere“.
La acea dată, autorităţile române au contrazis poziţia CEZ, însă acum recunosc acest lucru. Mai mult, Nuclearelectrica îşi pune problema ca un partener din proiect să renunţe: „Alte două companii europene sunt interesate să dezvolte Reactoarele 3 şi 4 în eventualitatea retragerii unuia dintre investitorii actuali“, potrivit lui Teodor Chirica, directorul Nuclearelectrica.