”Am protestat la șantierul DN 66A și la minister, ne-am judecat in instanta pentru a opri asfaltarea Retezatului, am atras atenția că se exploatează pădurile în Râu-Șes, la Câmpușel și în Domogled. Dar este prea târziu. Corupția și lăcomia au învins. Cel mai vast templu al naturii din Europa a fost pierdut”, a spus președintele organizației Agent Green, Gabriel Păun, potrivit expunere.com.

Organizația mai arată că firma austriacă Holzindustrie Schweighofer a cumpărat lemnul exploatat de diverse firme din zona Râu-Șes și Câmpușel. Compania deține, totodată, și teritorii din Peisajul Foresteri Intact, ce i-au fost vândute ilegal.

Totodată, o altă zonă unde s-au pierdut zone împădurite se află în Godeanu, unde activează firma Succes, din județul Gorj. Pe lângă compania gorjeană, în regiune mai prelucrează lemnul societățile Trans Fag, Fag International, Alindo Impex, Mirona Forest și Trans Exfor. Acestea vând masă lemnoasă către Succes.

Totuși, Păun explică că încă mai există zona Retezat nu este complet distrusă.

Conform criteriilor știintifice, un PFI măsoara cel puțin 50.000 ha de sălbăticie și are lățimea de cel puțin 10 km. În zona de climă temperată a Europei nu mai există niciunul. PFI Retezat măsura 101.000 hectare în anul 2006. De atunci el a fost sistematic ciopârțit. Nu înseamna ca Retezatul este complet distrus. Înseamnă ca mai păstrează încă zone naturale valoroase, chiar și păduri virgine, dar ca acestea nu mai au continuitate fiind întrerupte de exploațări forestiere și constructii de infrastructură”, spune activistul.