A dat ciuma peste ruşi. Autorităţile de la Moscova se tem de o catastrofă epidemiologică

Medicul șef sanitar de stat al Rusiei, șefa Rospotrebnadzor, Anna Popova, a recomandat ca regiunile să fie pregătite pentru măsuri de prevenire a ciumei. Popova a cerut şefilor regiunilor din Federaţia Rusă să informeze populația despre măsurile de prevenire a ciumei, inclusiv necesitatea imunizării conform indicațiilor epidemiologice, transmite agenţia pro-Kremlin TASS. Decizia respectivă a fost publicată vineri, 23 iunie, pe portalul oficial al Rospotrebnadzor.

Ciuma ar veni din Mongolia

„Pentru a asigura disponibilitatea autorităților executive autorizate ale entității constitutive a Federației Ruse și a organizațiilor medicale de a lua măsuri menite să prevină apariția și răspândirea ciumei, ținând cont de riscurile epidemice ale activității focarelor naturale situate pe teritoriul entității constitutive a Federației Ruse”, se arată în documentul semnat de şefa de la șefa de la Rospotrebnadzor.

Instituţia susţine că ţine sub control situația cu focarele de ciumă în teritoriile limitrofe Rusiei, menţionând că 137 focare naturale de ciumă au fost detectate în Mongolia, inclusiv la granița cu Federaţia Rusă.

Agenţia TASS mai scrie că se observă că regiunilor li se recomandă să se organizeze informarea populației cu privire la măsurile de prevenire a ciumei, inclusiv necesitatea imunizării conform indicațiilor epidemiologice.

În plus, conducătorilor organelor teritoriale din componenţa Rospotrebnadzor, împreună cu instituțiile anti-ciumă ale Rospotrebnadzor, li se recomandă pregătirea angajaților organizațiilor medicale în materie de prevenire a ciumei.

Ce este ciuma

Ciuma (pesta) este o boală produsă de bacteria Yersinia pestis şi transmisă de la şobolani la om, prin înţepăturile puricilor care se hrănesc cu sângele ambelor specii, prin contact direct sau în mod excepțional, prin inhalare.

Ciuma este o boală infecțioasă zoonotică gravă cunoscută și ca ”moartea neagră”. Se manifestă prin febră ridicată, oscilantă, adesea însoţită de delir şi de halucinaţii, precum şi de tulburări digestive intense.

Ciuma are un potențial epidemic extrem de ridicat. Fiind o boală infecto-contagioasă ciuma este supusă Regulamentelor Internaţionale pentru maladiile carantinabile. Cele mai afectate țări sunt Madagascar, Republica Democratică Congo și Peru. Vaccinarea este recomandată persoanelor expuse unui risc mare de infectare: personalul din laboratoare, turiștii, militarii care ajung în zonele enzootice.