A avut zile! Un bărbat a fost atacat de urs. Gestul salvator făcut de un prieten

A avut zile! Un bărbat a fost atacat de urs. Gestul salvator făcut de un prieten Sursa foto: Arhiva EVZ

Bărbatul atacat de urs a fost rănit în zona spatelui, iar intervenția rapidă a prietenului său a fost cea care i-a salvat viața. Acesta este al doilea atac al urșilor în Harghita în mai puțin de o lună.

Bărbatul de 69 de ani a fost atacat vineri de un urs în zona localităţii Ciucsângeorgiu din județul Harghita. S-a ales cu mai multe plăgi mușcate în zona spatelui și a fost transportat imediat la spital. În Unitatea de Primire Urgențe a Spitalul Județean din Miercurea Ciuc a fost consultat de un chirurg, i-au fost curăţate rănile şi a fost supus unei investigaţii tomografice. Deși i s-a recomandat să rămână sub supraveghere medicală, bărbatul a  refuzat internarea în spital.

„Starea lui a fost stabilă, rănile nu sunt grave. Medicii i-au recomandat să stea în spital pentru supraveghere, dar a plecat acasă pe răspundere proprie", a declarat Kiss Edit,  purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă din Miercurea Ciuc.

 Salvat de intervenția unui prieten

Omul poate spune că a avut zile. A avut mare noroc că nu a fost singur în pădure și că prietenul cu care se afla nu s-a pierdut cu firea. Acesta, înarmat cu un topor, a reușit să alunge ursul înainte ca totul să ia o întorsătură tragică.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întreaga întâmplare a fost relatată de Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, pe pagina sa de Facebook. Edilul a menționat că atacurile urșilor sunt frecvente în sezonul rece în Harghita.  „Este nevoie de luarea deciziilor şi de intervenţia responsabilă din partea guvernului şi a parlamentului şi este o urgenţă tot mai mare de a aborda problema", a scris Borboly Csaba

Este al doilea incident înregistrat în Harghita într-o lună, după ce în data de 29 ianuarie un tânăr de 27 de ani a ajuns la spital cu multiple leziuni, fiind atacat de un urs în timp ce se afla la o partidă de vânătoare, între localităţile Atid şi Inlăceni.

Lege pentru urși

Reamintim că Senatul a adoptat la începutul lunii septembrie un proiect de lege prin care este aprobată ordonanţa ce stabileşte sistemul de monitorizare a intervenţiilor asupra urşilor, realizate gradual, prin alungare, tranchilizare, relocare ori extragere prin eutanasiere sau împuşcare.

Potrivit expunerii de motive, scopul principal al ordonanţei este ocrotirea unor valori esenţiale: viaţa şi integritatea corporală ale persoanei, sănătatea şi securitatea publică, bunurile de orice fel aflate în proprietatea publică şi privată a persoanelor juridice şi fizice, fără a afecta starea de conservare favorabilă a ursului brun.