Evenimentul Zilei > Politica > Un deputat a pus ochii pe cei care nu respectă carantina. Ce sancțiuni le pregătește
Un deputat a pus ochii pe cei care nu respectă carantina. Ce sancțiuni le pregătește

Un deputat a pus ochii pe cei care nu respectă carantina. Ce sancțiuni le pregătește

Beneficirii indemnizației de șomaj tehnic își vor pierde drepturile bănești dacă nu respectă dispozițiile privind carantina și izolarea pe perioada stării de urgență. Se va întâmpla dacă un amendament depus, în Parlament, de deputatul PNL Florin Roman se va transforma în lege. Ajutorul de șomaj tehnic reprezintă 75% din salariul de bază și este plătit angajaților companiilor care își suspendă activitatea în această perioadă.

Liderul deputaților liberali, Florin Roman, propune spre adoptare, în Parlament, un amendament la Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern pentru susținerea economiei, al cărui scop este responsabilizarea angajaților aflați în șomaj tehnic. El și-a prezentat intențiile într-o postare pe Facebook.

„Măsurile de protecție ale salariaților disponibilizați trebuie însoțite obligatoriu de responsabilitate, în special în ceea ce privește respectarea condițiilor de carantină sau izolare la domiciliu, dacă acestea sunt dispuse în cazul lor. Încetarea dreptului la indemnizație intervine în momentul încălcării acestor reguli și se stabilește de autoritățile competente în verificarea lor. OUG privind alocarea indemnizației de 75% a fost publicată în Monitorul Oficial și intră în dezbaterea Parlamentului, a postat Florin Roman.

Guvernul a anunțat că va plăti indemnizațiile de șomaj tehnic firmelor a căror activitate a fost suspendată din cauza pandemeii de coronavirus și care au obligate să-și trimită angajații acasă pentru o perioadă determinate, până la finalul stării de urgență.  Valoarea indemnizațiilor va fi stabilită la 75% din salariul de bază corespunzător, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut.