Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că prețul la polițele de asigurare de tip RCA ar putea fi plafonate pentru o perioadă limitată de timp.
Din acest motiv, Autoritatea pentru Supraveghere Financiară ia în calcul plafonarea prețurile pentru polițele de asigurare obligatorii de tip RCA.
Informația a fost confirmată de Daniel Apostol, purtător de cuvânt la ASF, în cadrul unei emisiuni de televiziune, moderată de cunoscuta realizatoare Andreea Crețulescu.
”În vederea protecției consumatorilor, ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA. Luăm în calcul toate posibilitățile și aspectele. Deci vă confirm, pentru a proteja consumatorii de eventuale evoluții în creștere a tarifelor, ASF ia in considerare plafonarea acestor tarife. Analizăm toate aspectele necesare pentru a veni cu această propunere”, a declarat Daniel Apostol.
Precizările ASF în legătură cu aceste creșteri de prețuri
Oficialul de la Autoritatea de Supraveghere Financiară a mai spus că prețul polițelor de asigurare obligatorii, de tip RCA, a crescut în medie cu 16 la sută.
”Polițele majorității, a 90% dintre automobilele asigurate RCA, au înregistrat creșteri în medie de 16%. Raportăm ultimele tarife de referință publicate la cele anterioare. Acestea sunt tarifele de referință, nu prețurile din piață. Un auditor extern este cel care analizează piața și face calculele pentru aceste date de referință”, a mai precizat Apostol.
ASF le cere firmelor de asigurări să nu speculeze prețurile
Conform celor mai recente tarife de referință publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiară, prețul la polițele de asigurare obligatorii de tip RCA, ar urma să crească cu 40 la sută.
Din acest motiv, ASF cere firmelor de asigurare să nu speculeze situația și să nu mărească prețurile fără a exista o analiză sustenabilă.
”Este drept ca oamenii să fie îngrijorați cu privire la creșterea tarifelor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară atrage atenția tuturor companiilor de asigurări să nu speculeze piața, să nu impună tarife exagerate la RCA. Autoritatea subliniază că aceste tarife de referință sunt calculate independent pe baza daunalității înregistrate în ultimii 5 ani, iar ASF are atribuții legale doar în a le face publice”, a mai transmis oficialul de la ASF, potrivit romaniatv.net.