Sindicatele din poliție atrag atenția că există un mare deficit de personal, ca urmare a salariilor derizorii. Profesia de agent de poliție nu mai este atractivă pentru tineri. Sindicaliștii au dezvăluit ce salariu are are un tânăr polițist în 2023.
Meseria de polițist nu mai este foarte atractivă pentru tinerii din ziua de azi, din cauza faptului că salariul pentru începători este foarte mic, avertizează sindicaliștii.
Salariu de încadrare de 2.200 lei pentru tinerii polițiști
Pe lângă salariul de încadrare 2.200 de lei, tinerii polițiști repartizați în alte localități decât în cele de domiciliu mai beneficiază și de 400 de lei pentru chirie. Sume deloc motivante pentru noua generație de polițiști.
„Cu 2200 lei net salariul de încadrare, cu 400 lei chirie pentru tinerii polițiști repartizați în interesul instituției în alte localități decât cele de domiciliu, vom fi nevoiți să suportăm cu toții colapsul în care ne aflăm. În curând străzile vor fi ocupate de infractori și nu de forțele de ordine publică.
Ne apropiem de un deficit real de 50.000 angajați în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională și zilele acestea s-a luat decizia tăierii a 30% din funcțiile vacante.
Mii de localități închise la orele 16.00, cozi interminabile în vămi, dosare soluționate după ani de zile, intervenții la 112 după o oră de la apel, sunt doar câteva din situațiile ce vor apărea în perioada următoare”, se arată într-un comunicat trimis de Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.
Deficit de 50.000 de angajați în sistem
Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) trage un semnal de alarmă către decidenți cu privire la un fenomen tot mai vizibil.
Sindicatul susține că deficitul real din Poliția Română se apropie de 50.000 angajați în sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.
Doar jumătate din locuri ocupate la școlile de agenți
Într-un comunicat remis presei, sindicaliștii atrag atenția că școlile de agenți nu mai au căutare, anul acesta înregistrându-se o situație fără precedent. Locurile de la școlile postliceale au fost ocupate doar pe jumătate. Mai mult, o parte din tinerii absolvenți își dau demisia după primul an de la angajare.
„Este pentru prima dată în istoria Poliției Române, Poliției de Frontieră Române, Jandarmeriei Române, când se ocupă doar jumătate din locurile de la școlile postliceale. Să nu uităm că din statistici, 10% din tinerii absolvenți își dau demisia în primul an de muncă. Fără o predictibilitate clară a salarizării, a carierei și a pensionării, s-a ajuns la dezastrul în care ne aflăm acum. Și este abia începutul…"
„Dacă tot se vrea desființarea unor instituții, poate ar trebui și la POLIȚIE să stingem lumina și să închidem", conchid sindicaliștii din Poliția Română.